MENIU

Traficul la frontiera cu Ucraina a fost restricţionat din cauza gripei porcine

Traficul la frontiera cu Ucraina a fost restricţionat, după ce ţara vecină a confirmat deja oficial 22 de decese cauzate de gripa porcină, a anunţat secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.

"La graniţa cu Ucraina am dispus limitarea traficului de frontieră", a spus Streinu-Cercel. Viceministrul ucrainean al sănătăţii, Vassili Lozorişinet, a declarat luni dimineaţă că 22 de persoane au murit în Ucraina din cauza gripei A H1N1 şi 45 în urma unor probleme respiratorii acute, potrivit Ria Novosti.

"Până acum, 22 de persoane au murit în Ucraina din cauza gripei A H1N1 şi 45 în urma unor probleme respiratorii acute", a precizat el. Autorităţile ucrainene au decretat carantina în nouă regiuni din vestul ţării, precum şi închiderea şcolilor şi anularea oricăror reuniuni publice timp de trei săptămâni.

Poliţiştii de frontieră de la punctele de graniţă din nordul şi estul ţării îşi dezinfectează tonetele de control din oră în oră, iar controlul persoanelor care intră în ţară este făcut cu mănuşi chirurgicale şi mască de protecţie, au declarat pentru NewsIn oficiali ai Poliţiei de Frontieră.

Controlul persoanelor care sosesc în România din ţările cu risc ridicat de îmbolnăvire cu gripă nouă este efectuat de poliţiştii de frontieră din punctele de trecere aflate la graniţa de nord şi de est, precum şi la Aeroportul Otopeni, cu mănuşi şi mască de protecţie, aceasta fiind una dintre măsurile dispuse de conducerea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul gripal A(H1N1). De asemenea, poliţiştii de frontieră colaborează cu personalul medical din cadrul direcţiilor de sănătate publică prezent în punctele de trecere a frontierei care va verifica starea de sănătate a persoanelor care se întorc din zone afectate.

O altă măsură dispusă priveşte obligativitatea poliţiştilor de frontieră de a solicita date concrete de la pasagerii care vin din zonele de risc cu privire la destinaţia finală a călătoriei, prin completarea unui chestionar emis de către Ministerul Sănătăţii Publice. Aceste  informaţii vor fi comunicate, în regim de urgenţă, la nivelul grupului de lucru existent în cadrul punctelor de trecere a frontierei (format din reprezentanţi ai ISU, Direcţiei Sanitar-Veterinare, Direcţiei Sănătăţii Publice, unităţilor sanitar-umane etc.) şi ulterior, datele respective vor fi transmise către unităţile sanitar-umane din localităţile de destinatie, scopul fiind monitorizarea stării de sănătate a tuturor persoanelor sosite din zonele de risc.

Mai mult, se va continua procesul de informare a călătorilor care traversează punctele de trecere a frontierei, în colaborare cu reprezentanţii Ministerul Sănătăţii, cu privire la simptomatologia provocata de virusul gripal A(H1N1), prin distribuirea materialelor documentare puse la dispoziţie de către autorităţile specializate.