MENIU

Toni Greblă (PSD): Asumarea răspunderii pe cele trei legi este neconstituţională şi o eroare politică

Foto: theologhia.files.wordpress.com

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, declară, printr-un comunicat de presă, că decizia premierului de a-şi asuma răspunderea pe cele trei legi în aceeaşi zi este neconstituţională şi o eroare politică, el avertizându-l pe Emil Boc asupra posibilităţii "aruncării ţării în haos".

"Decizia Premierului Emil Boc de a asuma răspunderea Guvernului  pe trei proiecte de lege, succesiv, dar în aceeaşi zi,  este neconstituţională, greşită politic, cu consecinţe  sociale  grave şi cu urmări  greu de anticipat pentru întreg sistemul  legislativ românesc", afirmă Greblă.

Potrivit Constituţiei, angajarea răspunderii nu se poate face, în aceeaşi zi, pentru două sau mai multe proiecte de lege, chiar şi la câte o oră  diferenţă. "Este o forţare nepermisă a textului constituţional, situaţie care, practic, anulează  rolul Parlamentului de unică autoritate legislativă a ţării", afirmă Greblă, într-un comunicat.

Greblă îl avertizează pe Emil Boc că trebuie să-şi asume şi răspunderea juridică pentru alegerea unei proceduri neconstituţionale. "Ţara nu trebuie condusă prin forţarea prevederilor Constituţiei, prin blocarea dialogului social şi amplificarea haosului politic şi social. (...) Solicit premierului ca, dacă tot  a luat decizia asumării, să-şi asume şi răspunderea politică şi juridică  pentru eventualitatea nedorită a aruncării ţării în haos, prin destabilizare şi chiar  nesupunere civică. În această situaţie, de criză economică ce pare a se agrava în continuare, pe fondul unor nemulţumiri generalizate ale partenerilor  sociali  şi în plin conflict între categorii socio-profesionale, instituţii, autorităţi şi puterea de stat, o asumare  a răspunderii,  fără dezbatere socială şi prin ignorarea Parlamentului, reprezintă cel puţin o eroare politică", mai susţine senatorul PSD.

Toni Greblă susţine că necunoaşterea prevederilor acestor proiecte de către parlamentari îi va pune pe aceştia în situaţia de a asista "pasiv"  la adoptarea acestora,  fără a le cunoaşte  temeinic conţinutul şi îşi reiterează propunerea ca asumarea răspunderii să se facă în şedinţe separate. "Reiterez, şi pe această cale, solicitarea ca premierul  să îşi asume separat răspunderea, în şedinţe separate, în următoarele două săptămâni : 15 septembrie, pentru Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii  publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, 22 septembrie, pentru Legea  Educaţiei Naţionale, şi 29 septembrie, pentru Legea salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice", mai arată senatorul social-democrat. 

Preşedintele Comisiei Juridice sugerează că ar putea să nu participe la şedinţele de asumare. "În caz contrar, după ce voi fi epuizat toate mijloacele parlamentare de blocare a unei astfel de asumări, mă voi abţine să particip  la această  manieră de adoptare a unor legi de o asemenea importanţă", conchide Toni Greblă.