MENIU

Tone de peşti morţi, după ce Hidroelectrica a evacuat apa dintr-un lac de acumulare

Foto: mlive.com

Foarte mulţi peşti dintr-un lac de acumulare din municipiul Târgu-Jiu au murit după ce reprezentanţii Hidroelectrica SA au evacuat apa din lac pentru a putea efectua reparaţii la valve, specialiştii estimând că ar fi vorba de circa două tone de peşti morţi.

Conducerea Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Gorj îi acuză pe reprezentanţii Hidroelectrica de încălcarea legii. "Aceşti peşti au murit din cauza neglijenţei cuiva de la Hidroelectrica. Conducerea instituţiei trebuia să ne anunţe că urmează să evacueze apa şi interveneam cumva. Evacuarea apei se face pe etape, nu aşa, dintr-odată. Fauna a fost distrusă", a afirmat Nicolae Tonca, directorul AJVPS Gorj.

În replică, Adrian Miulescu, directorul Hidroelectrica Gorj, a declarat că pentru acţiunea de evacuare a apei din lacul de acumulare au fost obţinute toate avizele necesare. "Avem autorizaţie de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj, totul a fost conform regulilor. Nu văd peşti morţi", a spus Miulescu.

Garda de Mediu Gorj va analiza situaţia, Hidroelectrica fiind pasibilă de amendă. "Sunt foarte mulţi peşti morţi şi vom analiza situaţia creată. Am fost informaţi abia de dimineaţă despre situaţie. Din câte am înţeles de la conducerea Hidroelectrica, golirea lacului a fost făcută pentru a se putea efectua reparaţii la nişte valve, am înţeles că au un aviz de la SGA Gorj, vom verifica să vedem dacă s-a făcut totul conform acelui aviz şi legislaţiei în vigoare. Cineva nu a respectat ceva de s-a ajuns la această situaţie. Dacă constatăm acest lucru, Hidroelectrica este pasibilă de amendă", a declarat Gheorghe Sanda, directorul Gărzii de Mediu Gorj.

Câţiva cetăţeni din zonă au venit cu mai mulţi saci de rafie, pe care i-au umplut cu peştii care mai erau încă în viaţă. "Am umplut o jumătate de sac cu peşte. L-am prins de prin noroiul din lac şi o să-l ducem acasă, să-l frigă nevestele. Mai întâi o să-l spălăm bine. De aici, din acest lac, mai pescuiam şi noi, îmi pare rău că au murit peştii", a spus unul dintre pescarii amatori.

Mai multe articole despre:
lac peşte hidroelectrica Garda de Mediu mort acumulare