MENIU

Știai că îți poți controla visele? Scenariul ca de SF te lasă fără cuvinte, dar merge!

Cercetătorii consideră că oamenii își pot controla visele prin metode psihologice. Sunt trei trucuri prin care poți face și tu asta. Cu siguranță ți-ai dorit mereu să poți avea un control mai mare asupra a ceea ce visezi, de unde și nevoia specialiștilor de-a veni cu un răspuns. Ei garantează că și tu poți avea așa ceva și să dormi mai bine în vise mai frumoase.

Există trei trucuri mici prin care îți poți controla visele, astfel încât acestea să devină lucide. Cu alte cuvinte, poți alege în mod rațional în timp ce visezi ce urmează să ți se întâmple.

Cei care susțin că au pus în practică aceste tehnici au descris experiența ca fiind una intensă și foarte interesantă. Multe experimente care au pornit de la premisa că îți poți controla visele au eșuat. Însă, o serie de cercetări noi din Australia au demonstrat că pentru a fi lucid în timp ce dormi, e nevoie de o rutină care se poate crea doar prin foarte mult exercițiu.

Cum îți poți controla visele

Una dintre metodele prin care îți poți controla visele presune să-ți cercetezi de cât mai multe ori pe zi mediul în care te afli, pentru a învăța să diferențiezi realitatea de vis.

O altă tehnică ar fi să dormi doar cinci ore apoi să te trezești. Potrivit cercetătorului Denholm Aspy, trebuie să stai treaz câteva momente, apoi să te culci din nou. Astfel, vei încuraja somnul REM să apară, despre care se spune că în timpul lui ai cele mai mari șanse să ai vise lucide.

Cea mai bizară metodă se numește inducție mnemonică a visurilor lucide. Mai exact, la cinci minute după ce te-ai trezit după cinci ore de somn, trebuie să repeți: „data viitoare când visez, îmi amintesc că visez".

„Tehnica MILD funcționează pe ceea ce noi numim memorie potențială, adică capacitatea ta de a-ți aminti să faci lucruri în viitor. Repetând o frază reprezintă o intenție în mintea ta, care duce la un vis lucid, adică unul în care ai control. 

Toate cele trei tehnici au fost testate pe un număr de 47 de persoane, dintre care doar 17% au avut vise lucide în decursul primei săptămâni. Tehnica prin care au fost obținute cele mai bune rezultate este cea în care persoanele care au adormit cinci minute după terminarea rutinei. Astfel, 46% din acestea au avut vise lucide.

„Aceste rezultate ne aduc cu un pas mai aproape de a dezvolta tehnici de inducție, care ne vor permite să studiem multe dintre beneficiile potențiale ale viselor lucide cum ar fi tratamentul pentru coșmaruri și îmbunătățirea abilităților și abilităților fizice prin repetiție în mediul lucid de vis", mai spune dr. Aspy.

Mai multe articole despre:
control vise psihologie