MENIU

Testosteronul, hormonul \"agresivităţii\", ne face blânzi şi binevoitori

Un nou studiu arată că testosteronul ne face blânzi şi prietenoşi

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Zürich au efectuat un studiu pe 121 de femei pentru a determina efectele testosteronului asupra comportamentului uman.

În toate studiile despre testosteron, se arată că acest hormon stă la baza agresivităţii. Un nou studiu, efectuat de către cercetătorii de la Universitatea din Zürich, arată exact contrariul. Oamenii de ştiinţă spun că acest hormon determină sentimentele de blândeţe, prietenie şi corectitudine.

Doctorul neurolog de la Universitatea din Zürich, Christoph Eisenegger, a declarat că \"persoanele care cred despre testosteron că generează doar agresivitate este preconcepută. Asta pentru că literatura de specialitate şi mass media, timp de decenii, au scris despre acest hormon, în mod eronat, că este cauza comportamentului agresiv\".

Cercetătorul Michael Naef, la Royal Holloway London, a declarat că presa de specialitate şi studiile efectuate înainte au indicat legături între testosteron şi violenţă pentru că studiile au fost efectuate aproape în totalitate pe rozătoare sau primate şi nu pe oameni.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Zürich au efectuat un studiu în care participantelor li administrat ori o doză de 0,5 miligrame de testosteron, ori o pilulă placebo. Specialistii le-au cerut să se asocieze şi să joace un joc ce presupunea împărţirea şi negocierea cu bani reali.

Comportamentul participantelor la studiu a fost ulterior analizat: femeile care primiseră doza de hormoni s-au comportat extrem de prietenos, dând dovadă de multă corectitudine şi fair play atunci când au fost nevoite să împartă ceva cu alţii, pe când cele care au primit pilula placebo s-au comportat mai agresiv, nereuşind să ajungă la o înţelegere cu ceilalţi, scrie dailymail.co.uk.

Mai multe articole despre:
studiu agresivitate testosteron cercetători hormon