MENIU

Teodor Baconschi a fost propus la conducerea MAE

Teodor Baconschi

Teodor Baconschi, ambasadorul României la Paris, a fost propus pentru şefia Ministerului Afacerilor Externe. Iniţial, pentru acelaşi portofoliu fusese nominalizat independentul Bogdan Aurescu.

Teodor Baconschi a confirmat sâmbătă, pentru NewsIn, că a fost anunţat că urmează să fie propus pentru portofoliul Afacerilor Externe şi a spus că va veni duminică în ţară pentru a participa la audierile de săptămâna viitoare din Parlament.

S-a născut în 1963, la Bucureşti şi este fiul poetului A.E.Baconsky. Este licenţiat al Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, pe care îl absolvă în 1985.

După cinci ani de studii, obţine, în 1995, titlul de doctor în Antropologie şi Istorie Comparată a Religiilor la Sorbona. Vorbeşte franceza, engleza, italiana, portugheza şi greaca veche.

Odată cu nimirea sa ca ambasador la Vatican, debutează în cariera diplomatică. A mai fost ambasador la Lisabona şi, în prezent, este ambasadorul României la Paris.

A colaborat cu BBC şi Europa Liberă, iar în prezent deţine rubrici permanente în Dilema Veche şi Cotidianul.
A primit mai multe decoraţii, printre care cea de Ofiţer al Ordinului Naţional \"Serviciul Credincios\".

Preşedintele Emil Constantinescu îl trimite în perioada 1997-2001 în funcţia de Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun (Vatican). De asemenea, între anii 1999-2001, Teodor Baconschi este acreditat în Republica San Marino şi pe lângă Suveranul Ordin Militar de Malta.

A fost rechemat în ţară în anul 2001, fiind numit în funcţia de director general în Ministerul Afacerilor Externe. În perioada noiembrie 2002–ianuarie 2005, deţine funcţia de Ambasador al României în Republica Portugheză. La 21 ianuarie 2005 este numit ca Secretar de stat pentru Afaceri Globale în Ministerul Afacerilor Externe.

În data de 11 septembrie 2006, Teodor Baconschi a fost demis din funcţia de secretar de stat de către premierul Călin Popescu Tăriceanu ca urmare a politicii de restructurare la nivelul ministerelor.

Din 26 octombrie 2006, Teodor Baconschi deţine funcţia de consilier prezidenţial la Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, preluând postul lăsat liber de Claudiu Săftoiu, care fusese numit în funcţia de director al SIE.

Din 2 august 2007 este numit de către Preşedintele României ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Franceză. La data de 4 martie 2008, a fost numit şi în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Principatul Andorra şi Principatul Monaco.

Teodor Baconschi este căsătorit şi este tatăl a doi copii, un băiat şi o fată.

Mai multe articole despre:
guvern ministru MAE Bogdan Aurescu