MENIU

Temperaturile din ce în ce mai ridicate din timpul verii cresc riscul pentru boli respiratorii

Foto: lifedynamix.co

Temperaturile din ce în ce mai ridicate din timpul verii, amplificate de încălzirea globală, cresc numărul spitalizărilor pentru probleme respiratorii, potrivit unei analize a cercetătorilor italieni de la Autoritatea Locală de Sănătate din Roma, informează presa britanică de specialitate.

Proiectul a evaluat efectele temperaturilor mari asupra numărului spitalizărilor şi a concluzionat că pentru fiecare creştere a temperaturii de un grad, numărul spitalizărilor legate de probleme respiratorii creşte cu 4%.

Analiza cercetătorilor italieni a evaluat situaţia spitalizărilor din 12 oraşe europene, pe baza datelor strânse de centrul "Assessment and Prevention of Acute Health Effects of Weather Conditions in Europe" (PHEWE), după o colaborare de trei ani cu epidemiologi, meteorologi şi experţi în sănătate publică, care au cercetat efectele pe termen scurt ale vremii în Europa.

"Proiectul reprezintă prima încercare de a evalua efectul temperaturii asupra incidenţei unor boli folosind o metodologie standardizată într-un centru european", a explicat Paola Michelozzi, şef al departamentului de epidemiologie al Autorităţii Locale de Sănătate din Roma.

Interesant este faptul că, în timp ce numărul deceselor provocate de boli cardiovasculare este în creştere, numărul internărilor a scăzut. Cercetătorii susţin că izbucnirea neaşteptată a afecţiunilor cardiovasculare provoacă decese subite, înainte ca tratamentul medical să fie posibil. 

Diferenţa între numărul internărilor şi rata mortalităţii ar putea fi legată şi de diferenţe ale mecanismelor psihopatologice, potrivit dr. Michelozzi.

Decesele provocate de accidente cardiovasculare în timpul zilelor toride se întâmplă la persoane a căror sănătate este compomisă.