MENIU

Telomeraza ar putea fi cheia spre o viaţă cât mai îndelungată

Cercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din SUA au realizat un studiu potrivit căruia există o strânsă legătură între telomerază, o enzimă prezentă în anumite tipuri de celule, şi o viaţă îndelungată.

Cercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din SUA spun că Ashkenazi Jews, comunitate renumită pentru longevitatea sa, avea această genă. Ei au realizat un studiu pe 86 de membri vârstnici ai acestei comunităţi şi pe membrii familiilor acestora şi au descoperit că aveau un nivel ridicat al telomerazei, enzimă care protejează cromozomii. Telomeraza a fost comparata cu bucăţile de plastic care protejează capetele şireturilor de la destrămare.

Telomoraza este o secţiune relativ scurtă de ADN care se află la capătul fiecărui cromozom şi împiedică degradarea acestuia. Enzima se regăseşte doar în anumite tipuri de celule, iar cercetătorii speră să dezvolte un medicament pentru a stimula răspândirea acesteia în corp.

Ei au luat mostre de sânge de la 86 de persoane cu vârste care depăşeau 97 de ani şi de la un număr de 175 de descendenţi ai acestora. Grupul de control a fost reprezentat de 93 de subiecţi ai căror părinţi aveau o medie de viaţă obişnuită.

Rezultatele au arătat faptul că primul grup are un nivel mult mai ridicat al telomerazei decât grupul de control, ceea ce înseamnă că prezenţa  acesteia în organism înfluenţează durata vieţii, potrivit news.bbc.co.uk.

Mai multe articole despre:
studiu ADN cercetători