MENIU

Taxele de studii nu acoperă în totalitate costurile de pregătire a studenţilor, potrivit unui studiu

Foto: psychservices.ucsd.edu

Studenţii înscrişi la taxă în universităţile de stat nu aduc acestor instituţii un venit suplimentar, iar în multe cazuri sumele pe care aceştia le plătesc nu acoperă în totalitate costurile de pregătire, diferenţa fiind suportată de stat, arată un studiu prezentat de Ministerul Educaţiei.

De exemplu, la Universitatea "Politehnica" din Bucureşti, cea mai mare taxă de studii este 2.800 de lei pe an, care acoperă numai 65% din costurile pentru pregătirea unui student. La Academia de Studii Economice din Capitală, taxele se ridică la 2.400 de lei pe an, însă suma necesară pregătirii unui student este de 2.510 de lei pe an.

Potrivit studiului, statul acoperă diferenţele necesare pentru asigurarea pregătirii studenţilor înscrişi pe locurile cu taxă. Din totalul veniturilor universităţilor, mai puţin de 20% sunt asigurate din taxele de studii.

În 2008, contribuţia statului la finanţarea universităţilor a fost de 3,76 miliarde de lei, iar 0,44 miliarde au provenit din taxele de studii. Cu aceşti bani se pregătesc cei aproximativ 524.000 studenţi din universităţile publice.

Pe de altă parte, în cele 67 de universităţi private din ţară sunt înscrişi 400.000 de studenţi, iar Ministerul Educaţiei estimează că pentru pregătirea lor aceste instituţii a cheltuit, anul trecut, 734 milioane de lei.

Potrivit Ministerului Educaţiei, suma cheltuită în 2008 în sectorul privat este atât de mică pentru că aceste instituţii s-ar axa pe programe de studii cu costuri reduse, cum ar fi Dreptul şi Economia, şi realizează un volum mai mic de cercetare, au grupe de studenţi mai mari, iar un număr mare dintre aceştia sunt înscrişi în programele cu frecvenţă redusă.

Studiul a fost realizat pe baza unor cercetări realizate cu experţi ai Băncii Mondiale, în prima parte a anului 2008.
Mai multe articole despre:
venituri stat universitate învăţământ taxe