MENIU

Taxa de barieră de la Mamaia nu are nicio bază legală, spune avocatul care a obţinut în instanţă prima anulare a taxei de primă înmatriculare

foto: RTV
Cosmin Costaş: Orice om poate da în judecată Consiliul Local Constanţa la el acasă

Avocatul Cosmin Costaş, care a obţinut prima decizie în instanţă de restituire a taxei de primă înmatriculare, este de părere că taxa de barieră de la Mamaia nu are nicio bază legală. Costaş a declarat pentru REALITATEA.NET că toţi turiştii care au plătit această taxă ar putea da în judecată Consiliul Local Constanţa chiar la ei acasă şi s-ar putea ajunge la desfiinţarea acesteia.

"Taxa de la Mamaia este vădit nelegală dintr-un motiv foarte simplu: atât în Codul Fiscal în articolul 282, cât şi în Legea finaţelor publice locale în articolul 30 sunt nişte condiţii foarte clare privind aceste taxe speciale. Taxa de la Mamaia este o taxă specială, şi o astfel de taxă nu poate fi percepută decât dacă există un serviciu public local, adică Consiliul Local Constanţa sau Primăria trebuie să facă ceva concret pentru oameni. Ori acest serviciu local nu există. Mai există o regulă: taxa poate fi percepută doar de la persoanele care beneficiază efectiv de acest serviciu, nediscriminatoriu, pentru că de salubrizarea staţiunii Mamaia beneficiază şi cei din Constanţa care intră în Mamaia. Toate aceste condiţii nu sunt respectate", spune avocatul Cosmin Costaş, avocatul care a câştigat primul proces împotriva taxei de primă înmatriculare din România. 

Avocatul Cosmin Costaş spune că aceste motive au stat şi la baza hotărârii luate de Curtea de Apel Bucureşti care a decis ca unei femei din Bucureşti să îi fie restituţi banii încasaţi la taxa de barieră.

"Această taxă ca şi cea de peron din Gara de Nord sunt nişte taxe ilegale puse pentru a strânge bani la bugetul local care este subfinanţat. Nu există o bază legală pentru taxa de la Mamaia. Dacă toţi turiştii ar da în judecată Consiliul Local pentru restituirea banilor, s-ar putea ajunge la anularea ei. Orice om poate da în judecată Consiliul Local Constanţa  la el acasă. Competenţa instanţei de contencios administrativ este după domiciliul reclamantului", a mai explicat avocatul Cosmin Costaş. 

De joi, taxa de intrare în staţiunea Mamaia a fost reintrodusă de autorităţile locale.