MENIU

Tatăl bebeluşului cu piciorul rupt din Galaţi a făcut plângere penală împotriva Secţiei Neonatologie

Foto: romanialibera.ro

Părinţii bebeluşului din Galaţi care a suferit o fractură de femur imediat după naştere au depus, joi, la Pachetul Tribunalului Galaţi, plângere penală pentru malpraxis, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu împotriva Secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi.

"Am depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi o plângere împotriva Secţiei de Neonatologie (a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Galaţi, n.r.) pentru malpraxis, pentru vătămare corporală din culpă şi pentru neglijenţă în serviciu. Nu am putut face nominalizări (ale cadrelor medicale, n.r.) pentru că legea nu ne permite acest lucru atâta timp cât nu suntem un organ de anchetă. Ei (procurorii, n.r.) îi vor stabili pe cei vinovaţi şi vor chema în garanţie persoanele care sunt direct răspunzătoare de faptele întâmplate", a declarat joi Robert Dragomir, tatăl lui Eduard, născut pe 6 ianuarie în maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Ap. Andrei" din Galaţi şi care a suferit o fractură de femur pe durata internării, nediagnosticată de medici.

Părinţii lui Eduard vor deschide şi un proces în instanţă şi vor cere daune morale şi materiale Spitalului Judeţean şi cadrelor medicale vinovate de suferinţa copilului lor. "Implicit aceste daune pretinse spitalului şi medicilor răspunzători vor veni pentru că, în primă fază, în aceste 40 de zile care au trecut, am crezut că putem avea discuţii foarte clare cu dumnealor (cu reprezentanţii Spitalului Judeţean, n.r.), să luăm o decizie comună şi să vedem ce este de făcut pentru copil, dar se pare că dezinteresul este foarte mare", a afirmat Robert Dragomir.

Părinţii au spus că, înainte de a deschide acest proces, vor aştepta să vadă cum decurge ancheta penală a procurorilor. Ei nu s-au hotărât încă asupra sumelor pe care le vor cere în instanţă cu titlu de daune morale şi materiale. Părinţii spun că banii pe care i-ar putea obţine vor fi dirijaţi către fundaţia pe care familia a înfiinţat-o în scopul ajutărorii victimelor actelor de neglijenţă medicală sau de malpraxis. Părinţii lui Eduard au pus bazele acestei fundaţii imediat după cele întâmplate copilului lor.

Bebeluşul Eduard Dragomir, născut pe 6 ianuarie la maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Af. Apostol Andrei" din Galaţi, a suferit o fractură de femur imediat după naştere, pe durata spitalizării. Medicii le-au spus, însă, părinţilor că tumefierea piciorului a fost cauzată de o injecţie cu vitamina K şi au recomandat aplicarea de comprese reci, după care l-au externat pe micuţ. După câteva zile, părinţii l-au dus pe copil la un alt spital, deoarece micuţul nu se oprea din plâns. Acolo, bebeluşul fost diagnosticat cu fractură de femur cu deplasare şi tratat apoi la o unitate medicală din Bucureşti.

Ulterior, familia Dragomir a sesizat Comisia de Malpraxis a Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică şi Colegiul Medicilor din Galaţi. Ambele foruri au deschis anchete paralele, aflate şi acum în derulare. Ministerul Sănătăţii a dispus, la rândul său, cercetarea cazului. După finalizarea anchetei, au fost sancţionaţi cu avertisment ginecologul Jean Ciobotaru şi neonatologul Iulia Negrea, care l-au supravegheat pe nou-născutul Eduard Dragomir pe durata spitalizării la Spitalul Judeţean.