MENIU

Ţările membre OMS nu au ajuns la un acord în privinţa accesului la vaccinuri în caz de pandemie

Foto: blog.puppetgov.com

O reuniune interguvernamentală consacrată distribuirii eşantioanelor de virus în lume pentru producerea vaccinurilor, precum şi accesului ţărilor sărace la vaccinuri în caz de pandemie de gripă, s-a încheiat sâmbătă la sediul OMS fără un acord final.

"Reuniunea interguvernamentală şi-a încheiat discuţiile şi a ajuns la un acord cu privire la cea mai mare parte a elementelor" privitoare la distribuirea eşantioanelor de virus şi accesul echitabil la vaccin în caz de pandemie, au explicat participanţii într-un document obţinut de AFP. "Totuşi, va fi nevoie să se mai lucreze la elementele importante care au rămas în suspensie", au recunoscut ei. Printre acestea se numără problema tranferului de date între laboratoare, precum şi a proprietăţii intelectuale a virusurilor.

Reuniunea fusese prevăzută cu mult timp înainte, dar a devenit de mare actualitate pentru că intervine în plină epidemie de gripă porcină ce riscă să se transforme într-o pandemie. Discuţii pe această temă au fost începute în 2007, în contextul gripei aviare. Indonezia, care deţine tulpina virusului, pusese atunci problema accesului ţărilor sărace la vaccinurile produse de ţările bogate pe baza eşantioanelor de virusuri furnizate de ţările sărace şi în curs de dezvoltare. Aceasta având în vedere că ţările sărace sau în curs de dezvoltare au mai puţine mijloace pentru a produce în cantităţi mari vaccinurile necesare în caz de pandemie.

Preşedintele acestei reuniuni de natură politică la care au luat parte reprezentanţi ai statelor membre OMS, australianca Jane Halter, a subliniat că în cele două zile ale reuniunii s-au luat decizii importante în privinţa trasabilităţii şi mecanismelor de consiliere. "Este adevărat că asupra unor elemente nu s-a ajuns la un acord", a recunoscut ea.

Adunarea mondială a OMS, care începe luni la Geneva ar putea relansa discuţiile în acest dosar, a anunţat reprezentantul nigerian Abdul Salami Nassidi.
Mai multe articole despre:
UE vaccin OMS pandemie gripă porcină