MENIU

Tăriceanu: Am să fac apel la justiţie pentru "calomniile" lui Boc şi Iancu

Foto: tehnopol.ro
Tăriceanu: Am hotărât să fac apel la justiţie, pentru că nu sunt dispus să mai tolerez minciunile şi calomniile

Tăriceanu a afirmat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va apela la justiţie pentru a elimina aprecierile injurioase şi calomniile actualului Guvern Boc. "Am hotărât să fac apel la justiţie, pentru că povestea cu contractul Sterling este o minciună de cea mai joasă speţă",a declarat fostul premier.

Călin Popescu Tăriceanu a acuzat actualul guvern că încearcă să abată atenţia opiniei publice de la problemele importante ale României.

"Este trist că actualul guvern încearcă să abată atenţia opiniei publice de la startul dezastruos pe care l-au avut, de la dezastrul din economie. Trebuie să remarc că sunt folosite acelaşi tactici de diversiune într-o campanie îndreptată asupra adversarilor politici, actualul guvern", a spus Tăriceanu.

În final, Tăriceanu a afirmat că va face apel la justiţie.

"Eu am hotărât să fac apel la justiţie, pentru că nu sunt dispus să mai tolerez minciunile şi calomniile unor persoane ca Iulian Iancu sau Emiul Boc, pentru că acuzaţiile lor aduc grav prejudicii atât Partidului Naţional Liberal cât şi mie", a afirmat liderul liberal.

Tăriceanu a arătat în cadrul conferinţei de presă începuturile "afacerii Sterling".

"Contractul de explorare şi împărţire a producţiei a fost aprobat prin HG 570/ 1992, în timpul Guvernului Stolojan. Contractul are la bază o licitaţie ţinută în cursul anului 1990, pentru 15 perimetre de petrol şi gaze, iar partea română era reprezentată de către Rompetrol S.A., la acea dată deţinută integral de către stat. Theodor Stolojan a afirmat, recent, că în perioada în care a fost premier, Sterling a primit contract doar pentru explorare, nu şi pentru exploatarea zăcĂmintelor de hidrocarburi din Marea Neagră şi din Transilvania, dar adevărul este altul", a spus Tăriceanu.

În anul 1998, spune fostul premeir Tăriceanu, Sterling Resources a intrat cu o participare de 16,67% în consorţiul care deţinea licenţa pentru perimetrele Midia şi Pelican.

"Cu alte cuvinte, sunt total false afirmaţiile potrivit cărora Guvernul pe care l-am condus a cedat perimetrele de exploatare în anul 2008 şi la fel de falsă este afirmaţia potrivit căreia firma Sterling a intrat în România în timpul în care eu eram ministru al Industriilor şi Comerţului. Firma a intrat în asociere în 1998, eu nu mai eram ministru la acea dată, mandatul meu s-a încheiat la finele anului 1997", a subliniat preşedintele PNL.

Fostul premier a mai explicat că, în 1995, odată cu începerea procesului de privatizare a Rompetrol, calitatea de reprezentant al statului român, în contractul de explorare şi împărţire a producţiei, a fost preluată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Un alt aspect pe care Tăriceanu a ţinut să-l sublinieze este dreptul de concesionare care nu a revenit Romgaz sau unei alte companii de stat. 

"Niciodată, Romgaz nu şi-a exprimat interesul pentru o eventuală asociere şi domnul Iulian Iancu a fost director general al Romgaz şi a fost şi secretar de stat în Ministerul Industriilor. Ar fi trebuit să ştie aceste lucruri", a completat fostul premier.

În fine, Tăriceanu a subliniat că Guvernul său nu a favorizat cu nimic firma Sterling Resources, prevederile acordului fiind în conformitate cu Legea 238/ 2004 şi asemănătoare cu cele încheiate cu celelalte firme care beneficiază de exploatări petroliere.

"Pe platoul continental al Mării Negre, mai există două perimetre de explorare, dezvoltare şi exploatare, deţinute de Petrom, respectiv Histria şi Neptun, cel din urmă în asociere cu Exxon Mobil", a subliniat el.