MENIU

Talibanii se dovedesc greu de învins, deşi sunt atacaţi pe multe fronturi

Foto: RTV

Prinşi în menghină între aliaţi şi trupele pakistaneze, talibanii se dovedesc o forţă aproape de neînvins. În aceste zile, talibanii sunt atacaţi atât în estul Afganistanului, de trupele coaliţiei cât şi în vestul Pakistanului de forţele guvernamentale. Victimele sunt însă, de cele mai multe ori, tot civilii.

"Pur şi simplu nu se opresc din tras. Nu se opresc! Am tras asupra lor mai multe tiruri de mitralieră, multe tiruri cu bombe. Dar ei stau pur şi simplu acolo, aşteptând să poată redeschide focul", a declarat un soldat.

Cuvintele soldatului american spun totul despre evoluţia războiului cu talibanii. Un aspect tragic al noii faze a războiului este că miliţiile talibanilor, sprijinite tactic şi ideologic de al-Qaida, folosesc intens populaţia civilă drept scuturi umane. Bombardamentele americane au ucis, din această cauză, peste 130 civili în doar câteva zile, iar atentatele şi contraofensivele talibanilor continuă fără încetare. Numai în acest sfârşit de săptămână au avut loc şapte atentate soldate cu zeci de morţi.

Lupte grele cu talibanii se duc şi de cealaltă parte a graniţei, în Pakistan. Sprijinite şi presate de administraţia americană, trupele pakistaneze au lansat o ofensivă de amploare în Valea Swat, unde talibanii făceau legea până săptămâna trecută. Peste 200 de luptători talibani au fost ucişi, iar militarii pakistanezi au ordin să împuşte fără somaţie orice bărbat înarmat.

Aproape un sfert de milion de oameni au fugit din calea războiului, iar guvernul de la Islamabad a cerut ajutor umanitar comunităţii internaţionale.
Mai multe articole despre:
talibani atac soldaţi civili scut