MENIU

Suveranul Pontif a semnat sâmbătă primul decret în procesul de sanctificare a Papei Ioan Paul al II-lea

A fost semnat primul decret în procesul de sanctificare al lui Ioan Paul al II-lea / FOTO: majedbouhadir.blogspot.com

După o investigaţie care a durat mai bine de doi ani, Congregaţia Vaticanului a stabilit că Ioan Paul al II-lea a avut o conduită ireproşabilă. În urma acestei proceduri, el va deveni \"venerabil\".

Papa Benedict al XVI-lea a recunoscut sâmbătă \"virtuţile eroice\" ale predecesorului său, Ioan Paul al II-lea. Această procedură constituie un pas pe calea sanctificării fostului suveran pontif, consacrare care ar putea fi realizată la 16 octombrie 2010. Acest eveniment ar urma să coincidă cu data alegerii sale ca papă, în 1978.

Suveranul Pontif a semnat un decretul care  vine ca urmare a verdictului dat de Congreagaţia Vaticanului pentru Cauza Sfinţilor. După o investigaţie care a durat mai bine de doi ani, Congregaţia a stabilit că Ioan Paul al II-lea a avut o conduită ireproşabilă. În urma acestei proceduri, el va deveni \"venerabil\".

Dacă Biserica Romano-Catolică îi va atribui un miracol, el va fi beatificat, primind atributul de \"fericit\". Este invocat, în acest sens, cazul unei călugăriţe căzute la pat din cauza maladiei Parkinson, vindecată după ce comunitatea căreia îi aparţinea a invocat numele fostului papă în rugăciuni. Însă, pentru a fi canonizat, va fi necesar ca pe seama acestuia să fie pus un al doilea miracol. Ioan Paul al II-lea a a murit la 2 aprilie 2005, la vârsta de 84 de ani. Popularitea vecină cu sentimentul de adoraţie de care s-a bucurat în timpul vieţii i-a făcut pe mulţi credincioşi care au asistat la funeraliile sale să exclame \"Santo subito\" (să fie sanctificat imediat, în limba italiană).

La 13 mai 2005, papa Benedict al XVI-lea a anunţat declanşarea procedurilor de canonizare. În mod normal, termenul minim este de cinci ani pentru a li se permite celor care susţin sanctificarea să îşi pregătească dovezile şi pentru ca emoţia populară să se risipiească. Precedentul a fost stabilit, însă, chiar de Ioan Paul al II-lea, care a redus termenul de aşteptare pentru canonizarea Maicii Tereza, decedată în 1999, la numai doi ani.