MENIU

Sute de medici români, căutaţi să lucreze pe salarii mari, în Europa de Vest

Foto: NewsIn

Firmele de recrutare din Franţa, Germania şi Marea Britanie trimit, anual, sute de oferte de muncă atractive pentru medicii de familie şi pentru cei specializaţi în terapie intensivă şi psihiatrie din România, au precizat reprezentanţii medicilor de familie.

"Am primit multe email-uri din ţările europene cu oferte de posturi plătite cu mii de euro pe lună. Într-una dintre acestea, de pildă, se menţiona salariul de 5.000 de euro pe lună pentru un medic de familie care să lucreze în Franţa", a spus preşedintele Asociaţiei Naţionale a Medicilor de Familie, doctor Rodica Tănăsescu. Aceasta a precizat că ofertele sunt trimise de firmele de recrutare către asociaţii şi patronate, dar şi către Colegiul Medicilor din România (CMR).

"În luna aprilie, va fi un târg de joburi pentru medici, organizat de firme de recrutare din Franţa. Este o posibilitate în special pentru medicii tineri, care pot să înceapă o carieră plătită la nivelul la care merită. Autorităţile din România trebuie să găsească soluţii pentru a-i determina pe medicii români să rămână în ţară, pentru că ofertele străine devin din ce în ce mai atractive", a mai spus Tănăsescu.

Potrivit legii, de la 1 ianuarie 2007, Ministerul Sănătăţii eliberează, la cerere, un certificat pentru recunoaşterea în ţările europene a diplomei de medic, asistentă sau moaşă obţinută în România, după o verificare prealabilă a dosarelor solicitantului. În afara acestui act, cei care vor să lucreze în străinătate au nevoie de un certificat de probitate morală, eliberate de CMR, care să ateste faptul că solicitantul nu a avut nicio sancţiune în perioada exercitării profesiei.

Anul trecut, peste 1.200 de medici au solicitat de la CMR certificate de probitate, pentru a putea lucra în străinătate.

Potrivit datelor CMR, în martie 2008, în aproape un sfert dintre judeţele ţării nu erau acoperite o treime dintre specialităţile medicale. În acest context, peste 50% dintre medicii cu drept de liberă practică din România ar vrea să muncească în străinănate, conform datelor furnizate de CMR.