MENIU

Sute de copii din Mureş învaţă într-o şcoală veche de aproape 200 de ani

Foto: RTV

Cărămizi, schele, fiare şi bucăţi de lemn lăsate de izbelişte. Este imaginea cruntă a realităţii, acolo unde slaba gestionare a fondurilor din educaţie este cât se poate de vizibilă. Peste 250 de elevi din comuna mureşeană Băgaciu continuă să înveţe într-o şcoală veche de aproape 200 de ani, privind pe fereastră în curtea instituţiei la construcţia care ar fi trebuit să îi întâmpine la debutul noului an şcolar.

Lucrările la noua şcoală, care ar fi trebuit să îi găzduiască pe toţi cei 250 de preşcolari din Băgaciu, au început în 2007 şi trebuiau finalizate la începutul acestui an. Din valoarea totală a proiectului de 4 milioane de lei, s-au cheltuit până acum peste 1,2 milioane. În ultimul an, Ministerul Educaţiei nu a mai alocat niciun leu. Lucrările au stagnat. Copiii învaţă în continuare în construcţia ridicată în 1840.

Dascălilor le este greu dar, spun ei, procesul educaţional trebuie să îşi urmeze ordinea firească.

''Sincer să vă spun, eu nu mi-aş trimite copilul în şcoala asta pentru că e foarte foarte veche, e de peste 150 de ani'', spune învăţătoarea Anişoara Nemeş.

''Noi încercăm să facem tot posibilul să ne desfăşurăm activităţile în corpurile de şcoli care le avem şi care au fost pregătite pentru începerea noului an şcolar'', a precizat Ileana Popa, director Şcoala Generală Băgaciu.

Edilii, cât şi Inspectoratul Şcolar, sunt însă optimişti. ''Ne pare tare rău că am prins o perioadă nefericită din viaţa economică a ţării, pentru că în condiţii normale ar fi trebuit ca această lucrare să fie terminată şi începutul de an şcolar 2009 să prinda copiii în noua clădire'', a declarat Ioan Aldea, primar comuna Băgaciu.

Copiii, părinţii şi dascălii deopotrivă speră că situaţia se va rezolva cel puţin în ceasul al doisprezecelea.

Mai multe articole despre:
şcoală elevi copii construcţie veche