MENIU

"Supravieţuitorul" a fost cel mai vizonat film românesc în 2008 - Vezi clasamentul

Foto: timisoreni.ro

Zeci de mii de spectatori au umplut sălile de cinema din România anul trecut, iar încasările în urma difuzării în cinematografe au depăşit un milion de lei. O sumă frumoasă pentru filmul românesc.

Pelicula lui Sergiu Nicolaescu, "Supravieţuitorul", a demonstrat că vechea reţetă a scenariului poliţist, amestecat cu puţină dramă şi dragoste, funcţionează şi după aproape 30 de ani de la lansarea ultimului episod în care apare Comisarul Moldovan.

"Supravieţuitorul", producţie realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, a adus în sălile de cinema aproape 26.000 de spectatori în 2008, o treime din numărul pe care "4,3,2" al lui Cristian Mungiu l-a reuşit în 2007.

Chiar şi aşa, filmul lui Sergiu Nicolaescu este cea mai vizionată producţie în cinematografele româneşti, cu încasări de peste 300.000 de lei.

"Restul e tăcere", titlul propus de România pentru Oscar se clasează pe locul doi. Pelicula lui Nae Caranfil nu duce lipsă de umorul cu care ne-a obişnuit regizorul, astfel că 21.000 de spectatori au plătit biletul de intrare pentru a-l vedea. Încasările au fost de aproape 250.000 de lei.

Poate cel mai normal scenariu de film şi cel mai firesc joc actoricesc, cu un alt subiect decât revoluţia din '89, au fost cele care au convins 17.500 de oameni să meargă să-l vadă. "Boogie" a fost prezentat la Cannes în 2008 şi la numeroase festivaluri de film şi a fost achiziţionat de un distribuitor de film din Franţa.

Deşi a fost lansat pe marile ecrane spre sfârşitul anului trecut, "Nunta mută" a lui Horaţiu Mălăele a încasat deja peste 100.000 de lei şi a adus în cinematografe aproape 10.000 de spectatori.

În acelaşi top al celor mai vizionate producţii româneşti ale lui 2008 se mai află "Cocoşul decapitat" de Radu Gabrea, "Legiunea străină" de Mircea Daneliuc şi "Dincolo de America" de Marius Barna.

Mai multe articole despre:
filme cinematografie Sergiu Nicolaescu