MENIU

Cutremur, la granița României! Cât de mare a fost seismul și care sunt zonele resimțite

Un cutremur cu magnitudinea moderată de 4,2 grade pe scara Richter a avut loc în dimineața zilei de marți, 30 aprilie 2024, la granița dintre România și Serbia. Seismul a avut loc la ora locală 08:42:05 și a avut o adâncime de 15,0 km.

Unde s-a resimțit cutremurul din 30 aprilie 2024

Epicentrul cutremurului s-a situat în apropierea următoarelor orașe: la 23 km vest de Drobeta-Turnu Severin, 82 km nord-vest de Vidin, 82 km sud-est de Reșița și 86 km sud-vest de Târgu Jiu. Drobeta-Turnu Severin, un oraș important cu peste 100.000 de locuitori din România, se afla la doar 19,4 km la est de epicentru, ceea ce l-a expus probabil la efectele cutremurului.

În afară de Drobeta-Turnu Severin, alte orașe și sate din zonă, mai mici, s-au aflat mai aproape de epicentru și ar fi putut resimți mai puternic mișcarea seismului. În capitala Serbiei, Belgrad, situată la 155 km de epicentru, cutremurul a fost probabil resimțit doar ca o zguduire foarte slabă.

Ce au transmis autoritățile

Până în momentul actual, s-au înregistrat 8 rapoarte pentru acest cutremur din România, Serbia și Bulgaria, arată volcanodiscovery.com. Din acestea, 7 persoane au indicat că l-au simțit. Cutremurul a fost raportat ca fiind resimțit până la o distanță de aproximativ 70 km, iar în unele cazuri izolate, chiar și la 226 km distanță.

Cele mai multe raportări au venit din Drobeta-Turnu Severin, dar au fost înregistrate și rapoarte din orașe precum Armeniș din Caraș-Severin și Kruševac din Serbia Centrală. Autoritățile locale monitorizează situația pentru a evalua eventualele pagube sau nevoi de intervenție în urma acestui cutremur.