MENIU

Subofiţerul Floricel Achim a fost suspendat din funcţie sâmbătă, când a fost arestat

Foto: RTV

Subofiţerul Floricel Achim a fost suspendat, sâmbătă, 28 februarie, din funcţia pe care o ocupa în cadrul Diviziei 1 Infanterie, până când instanţa va decide dacă se face vinovat sau nu de trădare prin transmitere de secrete, au declarat, pentru NewsIn, oficiali din cadrul MApN.

Astfel, deoarece subofiţerul Floricel Achim este militar de carieră, intră sub incidenţa Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Conform acestei legi, până când instanţele vor decide dacă este vinovat sau nu de faptele pentru care este anchetat, militarul va fi suspendat din funcţie.

Potrivit articolului 89 din Statutul cadrelor militare, "pe timpul suspendării din funcţie, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii nu beneficiază de nici un drept de la Ministerul Aparării Naţionale". Acest lucru înseamnă, practic, pierderea soldelor de grad şi funcţie, dar şi a tuturor sporurilor şi indemnizaţiilor pe care le primeau până la momentul arestării.

De asemenea, în situaţia în care subofiţerul Floricel Achim va fi găsit vinovat, va trece automat în rezervă, începând cu data suspendării din funcţie. 

Potrivit Codului Penal, transmiterea secretelor de stat unei puteri sau organizaţii străine ori agenţilor acestora, precum şi procurarea de documente sau date ce constituie secrete de stat, ori deţinerea de asemenea documente de către acei care nu au calitatea de a le cunoaşte, în scopul transmiterii lor unei puteri sau organizaţii străine ori agenţilor acestora, săvârşite de un cetăţean român sau de o persoană fără cetăţenie domiciliată pe teritoriul statului român, se pedepseşte cu detenţie pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Aceleaşi fapte, dacă privesc alte documente sau date care prin caracterul şi importanţa lor fac ca fapta săvârşită să pericliteze siguranţa statului, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.  

Floricel Achim este acuzat că, în perioada 2002-2007, a procurat documente cu caracter secret de stat şi documente a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului, constând în sistemul de comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale unor subunităţi şi tehnici militare, indicative ale unităţilor militare şi planuri de apărare, se arată în motivarea Curţii de Apel, care a dispus arestarea acestuia pe 28 februarie.

Citeşte şi "Primele imagini de la reţinerea subofiţerului MApN şi a bulgarului acuzaţi de trădare"