MENIU

SUA au avut un deficit bugetar record în anul fiscal încheiat în septembrie, de 1.417 mld. dolari

Foto: wordpress.com

Statele Unite au înregistrat în anul fiscal 2008-2009, încheiat la finalul lui septembrie, un deficit bugetar record, de 1.417 miliarde dolari, echivalent cu circa 10% din produsul intern brut (PIB), arată datele publicate vineri de Trezoreria americană, citate de AFP.

Deficitul bugetar al SUA n-a mai atins un asemenea raport faţă de PIB din 1945.

Conturile publice au fost afectate de o scădere a încasărilor bugetare cu 16,6% faţă de exerciţiul precedent, ca urmare a crizei, şi de creşterea cheltuielilor cu 18,2%, ca urmare a pachetelor de relansare, creşterii prestaţiilor sociale şi planurilor de salvare a instituţiilor financiare.

Încasările la bugetul federal au însumat 2.105 miliarde dolari, reprezentând doar 14,8% din PIB, cel mai redus nivel de mai mult de 50 de ani. În acelaşi timp, cheltuielile au ajuns la 3.522 miliarde dolari, sau 24,8% din PIB, cel mai înalt nivel din ultima jumătate de secol.

Totuşi, deficitul pentru anul fiscal 2008-2009 a fost sub estimările iniţiale, "în parte pentru că suntem pe cale de a reuşi refacerea sistemului financiar la un cost mai scăzut pentru contribuabili", a subliniat secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, într-un comunicat.

Potrivit datelor Trezoreriei, cheltuielile nete pentru planul de salvare a sistemului financiar, intrat în vigoare în octombrie 2008, au fost sub nivelul prevăzut, iar salvarea băncilor ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac a costat, de asemenea, mai puţin.

Statele Unite şi-au finanţat deficitul bugetar uriaş printr-o îndatorare masivă, însă în condiţii favorabile, ca urmare a dobânzilor scăzute: dobânzile plătite de statul american pentru datoria publică au însumat 383 miliarde dolari în întregul an fiscal, cu circa 15% sub nivel din exerciţiul precedent.

La finalul anului fiscal încheiat, datoria publică a SUA a ajuns la 11.900 miliarde dolari.

Geithner a reafirmat că guvernul vrea să reducă deficitul bugetar la un nivel sustenabil "pe măsură ce economia îşi revine".