MENIU

Studenţii, sfătuiţi să se adreseze medicului de familie pentru vaccinarea contra gripei porcine

<descriere>

Campania de vaccinare a elevilor de peste 16 ani şi a studenţilor nu a început încă, în condiţiile în care în unele şcoli reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică nu au ajuns să prezinte vaccinul, iar studenţii, mulţi din provincie, spun că au fost sfătuiţi să se adreseze medicului de familie.

\"Universităţile ne-au anunţat că ar trebui să ne adresăm medicului de familie pentru vaccin, procedură cam ineficientă, pentru că cei mai mulţi studenţi au medici de familie în localităţile de unde provin. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla, dar mă îndoiesc că în condiţiile astea campania printre studenţi va avea succes\", a precizat, pentru NewsIn, liderul Uniunii Studenţilor din România, Andrei Botez.

Reprezentanţii DSP Bucureşti spun că universităţile ar trebui să se ocupe de vaccinare şi încă nu au detalii despre o eventuală redirecţionare a studenţilor spre cabinetele medicilor de familie. În ceea ce priveşte şcolile, la această oră se organizează baza de date cu numărul elevilor de peste 16 ani care acceptă să fie vaccinaţi.

\"Campania de vaccinare se derulează după toate standardele, respectiv în acest moment au loc în şcoli informările necesare legate de vaccin, ne ocupăm de colectarea datelor legate de acceptul elevilor, în cazul minorilor părinţii fiind nevoiţi să ia această decizie, pentru ca, ulterior să dotăm cabinetele şcolare. Încă nu avem un procent al doritorilor, dar îl vom avea zilele următoare, când, de altfel, va începe efectiv vaccinarea\", au precizat, pentru NewsIn, reprezentanţii DSP Bucureşti.

Dacă în unele licee, medicii şcolari le-au vorbit elevilor despre imunizare şi efectele vaccinului, în altele nu a ajuns nicio informaţie de acest fel. \"Până la ora aceasta nu am aflat nimic de vaccinarea împotriva virusului A/H1N1, mai mult decât informaţiile date de presă legate de organizarea campaniei condiţionată, sigur, de acceptul elevilor\", spune directorul Colegiului Naţional \"Mihai Viteazul\" din Capitală, Sever Popa.

La Colegiul Naţional \"I. L. Caragiale\", medicul şcolar a făcut, deja informările necesare printre copii, spun reprezentanţii liceului.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că primii vaccinaţi vor fi angajaţii din sănătate şi din sectoarele care se ocupă cu asigurarea securităţii naţionale şi locale, precum şi elevii de liceu şi studenţii.
Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino a primit toate aprobările de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a fost testat conform standardelor internaţionale, asigură Ministerul Sănătăţii. Vaccinul împotriva virusului A/H1N1  nu se găseşte în farmaciile cu circuit deschis, imunizarea realizându-se în cadru organizat, ca măsură suplimentară de protecţie pentru ca \"vaccinul să ajungă într-adevăr la grupele ţintă, numai astfel putându-se limita, în realitate, numărul de îmbolnăviri\", potrivit MS.

Persoanele care vor să se vaccineze nu trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie, ci să aştepte să fie chemate. Reacţiile adverse trebuie raportate de medicii de familie la ANM, în acest sens fiind postat şi un formular pe site-ul agenţiei.

Până la finele anului viitor, Institutul estimează că va  produce 10 milioane de doze, cu un cost total de 50 de milioane de lei. Ministerul Sănătăţii va asigura vaccinarea a 40% din populaţie, dintre care 5% angajaţi ai serviciilor publice esenţiale şi 35% persoanele cu grad de risc.

Până miercuri inclusiv, autorităţile au confirmat cinci decese cauzate de gripă porcină, totalul cazurilor înregistrate în România fiind de 3.427 de la debutul pandemiei.