MENIU

Studenţii basarabeni din mai multe centre universitare din ţară au cerut eliminarea taxei consulare

Foto: wordpress.com

Asociaţia Tinerilor Basarebeni (ATB) Iaşi a organizat joi un flash-mob în faţa Serviciului de Imigrări şi au cerut autorităţilor române să elimine taxa consulară de 120 de euro pe care tinerii din Republica Moldova care studiază în România trebuie să o achite anual. Acţiuni similare au avut loc şi la Timişoara.

La acţiune, intituală "Nu vă faceţi că plouă!", au participat aproximativ 20 de studenţi basarabeni, aceştia având în mâini umbrele.

"Cerem eliminarea taxei consulare şi elaborarea unui cadru legislativ care să permită într-adevăr accesul tinerilor din Republica Moldova la studii în România. Taxa consulară a crescut în 2009 la 120 euro de la 60 de dolari şi ne este foarte greu să o achităm. Există cazuri în care unii studenţi au renunţat la studii tocmai din cauza acestei taxe", a declarat liderul ATB Iaşi, Dan Caranfil.

Potrivit acestuia, studenţii basarabeni trebuie să plătească anual taxa consulară pentru a putea obţine permisul de şedere în România pentru efectuarea studiilor.

Acţiuni similare ale studenţilor basarabeni au mai avut loc şi la Timişoara, unde studiază aproximativ cinci sute de elevi şi studenţi basarabeni.