MENIU

Stradă, şcoală, spital: Lucrările la Autostrada Transilvania au reînceput, după trei luni de pauză

Foto: REALITATEA.NET

Muncitori care ar putea sta acasă pe o perioadă nelimitată şi riscul ca primii kilometrii de autostradă să nu fie daţi în folosinţă până la finele acestui an. Cu astfel de probleme au reînceput lucrările pe şantierul Autostrăzii Transilvania, după ce timp de 3 luni activitatea a fost în mare parte sistată şi angajaţii au fost trimişi în şomaj tehnic. Subiectul a fost dezbătut astăzi în campania Realitatea TV: Stradă, şcoală, spital de la ora 16.

Printr-un protocol încheiat între constructorul american Bechtel şi compania naţională de autostrăzi, statul s-a angajat că va reloca 38 de utilităţi. Este vorba de conducte de apă, gaz şi reţele de electricitate. Asta pentru ca lucrările să fie gata până la sfârşitul anului. În caz contrar, termenul impus pentru finalizarea primilor 42 de kilometri de autostradă, până la finele lui 2009, nu va putea fi respectat.

Până la turnarea asfaltului final, muncitorii trebuie să realizeze o serie de lucrări importante: canale care vor prelua apa pluvială, dar şi viaducte de mari dimensiuni. 

Localnicii din Săvădisla au multe nemulţumiri şi se plâng de faptul că mai mult suferă decât se bucură de pe urma construirii autostrăzii prin comuna lor.

Primarul comunei Săvăsdila este printre puţinii care consideră că autostrada va aduce şi beneficii. Compania americană a virat în contul bugetului local, peste 5 milioane de lei, numai pe parcursul anului trecut.

"Bineînţeles că suntem bucuroşi că au reînceput lucrul că şi noi beneficiem de bani după dânşii dacă sunt înregistraţi în raza comunei, şi bineînţeles că impozitul după salarii intră la noi şi avem un venit destul de mare după firma Bechtel" a precizat Tamaş Andrei, primar Săvădisla.

Unii localnici din Săvăsdila au fost deja rechemaţi la lucru. Nu la fel de norocoşi sunt însă, alţi 200 de oameni, de la Suplacu de Barcău, din Bihor. Din lipsă de finanţări, aceştia ar putea rămâne acasă pe termen nelimitat.