MENIU

Stil de viaţă sănătos: Carne versus soia

Foto: prodex-group.com
Foto: faqs.org

Viața agitată și ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă și nici un regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat. REALITATEA.NET vă oferă câteva sfaturi practice pentru un stil de viaţă sănătos.

Soia mai este numită şi planta-minune, provine din Asia şi, datorită valorii sale nutritive foarte apropiate de cea a produselor de origine animală, este considerată unul din alimentele importante.

Este un produs ideal pentru vegetarieni, datorită conţinutului extrem de bogat în proteine integrale care suplinesc cu succes absenţa produselor de origine animală.

Datorită efectelor pe care le are asupra organismului, soia poate fi considerată un adevărat medicament pentru prevenirea mai multor tipuri de boli. Conţine o serie de elemente importante pentru buna funcţionare a organismului, printre care fosfor, calciu, magneziu, sodiu. Are de şapte ori mai mult magneziu decât pâinea din grâu. Vitaminele B, D si E, conţinute de soia, întârzie procesul de îmbătrânire, în timp ce acizii graşi nesaturaţi stopează dezvoltarea celulelor canceroase.

O dietă bogată în soia este recomandată în cazul hepatitei cronice, surmenajului intelectual, asteniei, convalescenţei sau afecţiunilor dermatologice. Stabilizează insulina din sânge şi reglează funcţiile intestinale.

Recomandată de medici şi terapeuţi naturişti, soia şi-a demonstrat cu vârf şi îndesat contribuţia la prevenirea şi vindecarea unor boli, precum cancerul. În plus, soia este un excelent purificator al organismului, alimentaţia bogată în soia contribuind vizibil la scăderea colesterolului şi toxinelor. Este mai ieftină decât carnea şi mult mai sănătoasă decât orice alte produse alimentare. Consumul de soia este aşadar obligatoriu pentru un stil de viaţă sănătos, în condiţiile în care acest aliment care tinde din ce în ce mai mult să ocupe locul întâi în alimentaţia sănătoasă a viitorului.

Nutriţioniştii susţin că soia nu este doar un înlocuitor al cărnii, ci şi o variantă mai sănătoasă pentru aceasta.

Carnea constituie una dintre sursele importante de proteine, dar ea se dovedeşte totodată săracă în minerale, vitamine şi hidraţi de carbon. Potrivit nutriţioniştilor, carnea măreşte colesterolul şi creşte riscul de cancer.

De asemenea, este bine de ştiut că acumularea unei cantităţi prea mari de proteine, datorat consumului de carne, este la fel de gravă ca şi lipsa lor. Acest surplus de proteine poate provoca boli ale ficatului, o creştere a presiunii sanguine şi arteroscleroză prin întărirea arterelor.

Din această categorie, cea mai sănătoasă este carnea albă, respectiv cea de peşte, pui sau curcan. Carnea albă conţine proteine de calitate, fier, zinc, magneziu, vitamina B12. Cel mai indicat este peştele, care conţine acizi graşi polinesaturaţi, benefici pentru vasele de sânge. Acizii Omega 3 şi Omega 6 pot contribui la buna dezvoltare a creierului fătului.

Pe locul doi, din punctul de vedere al efectelor benefice asupra organismului, se clasează carnea roşie. Aceasta este cunoscută pentru conţinutul ridicat de fier, esenţial pentru anemici. Carnea de vită este considerată cea mai nutritivă, urmează cea de porc, iar ultima este carnea de miel, care e şi cea mai grasă.

Citeşte şi Stil de viaţă sănătos: Unt versus margarină