MENIU

Steaua a aniversat 23 de ani de la câştigarea Cupei Campionilor Europeni

Foto: NewsIn

Pe 7 mai 1986, Steaua câştiga Cupa Campionilor Europeni, după ce învingea la penalty-uri Barcelona, scor 2-0, datorită reuşitelor lui Gabi Balint şi Marius Lăcătuş, dar şi, mai ales, unei prestaţii de senzaţie a portarului Helmuth Duckadam, care a apărat 4 lovituri de la 11 metri. Joi suflarea stelistă a sărbătorit 23 de ani de la cea mai mare performanţă din istoria clubului, obţinută pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla.

La aproape un sfert de secol de la cea mai mare performanţă obţinută de o echipă din fotbalul românesc, mai mulţi componenţi ai echipei din 1986 au participat, joi, la un eveniment organizat de FC Steaua. Ei s-au arătat deranjaţi că nu sunt trataţi corespunzător de oamenii din lumea fotbalului.

Opt jucători din echipa de la Sevilla, Marius Lăcătuş, Mihai Majearu, Adrian Bumbescu, Lucian Bălan, Ştefan Iovan, Dumitru Stângaciu, Miodrag Belodedici şi Ilie Bărbulescu, au participat la o conferinţă de presă şi au acordat autografe la magazinul oficial al FC Steaua. Apoi, cei opt, alături de Anghel Iordănescu şi Tudorel Stoica au participat la o recepţie organizată la Casa Centrală a Armatei.

Vicepreşedintele roş-albaştrilor, Iulian Ghiorghişor, a declarat că acest eveniment face parte dintr-un nou proiect al clubului, FCSB Legends, care încearcă apropierea fostelor glorii de echipă.

Căpitanul echipei din finala Cupei Campionilor, Ştefan Iovan, s-a declarat bucuros de revederea cu o parte a foştilor săi colegi: "Este un moment deosebit pentru că ne mai revedem şi noi, cei care am făcut o mare performanţă. Sunt 23 de ani de atunci, am făcut istorie, mulţi am rămas în istorie, deşi sunt destul de rare aprecierile la adresa noastră. În momentul în care am câştigat, nici nu ştiam să ne bucurăm, nu ştiam ce am reuşit. Cinci ani, din 1985-1990, am dominat Europa".

Adrian Bumbescu consideră că fotbaliştii care făceau parte din lotul Stelei în 1986 merită mai mult respect. "Nu suntem trataţi aşa cum ar trebui. Sunt atâtea comentarii că am câştigat nu ştiu cum, că am avut adversari slabi. E bine totuşi, acum la 23 de ani după, că suntem împreună, că nu a murit niciunul", a punctat Bumbescu.

"E bine că se mai aduce aminte de Cupa Campionilor Europeni. Nu a fost o întâmplare câştigarea ei, am mai jucat o finală, am câştigat Supercupa Europei, am fost cei mai tari din Europa. Cred că merităm mai mult respect din partea unora, cred că se trece prea uşor peste astfel de evenimente", a spus şi Ilie Bărbulescu.

Fostul portar Dumitru Stângaciu, rezerva eroului Stelei de la Sevilla, a spus că "ar fi fantastic ca şi echipa de azi să realizeze o performanţă ca a noastră", în timp ce Belodedici consideră că "acum este mult mai greu să câştigi Cupa Campionilor, deoarece este o competiţie mult mai puternică".

Lăcătuş a vorbit despre refuzul autoritaţilor centrale de a acorda o rentă viageră câştigătorilor Cupei Campionilor: "Am încercat să facem demersuri în acest sens, dar ni s-a spus că această rentă viageră se oferă doar campionilor europeni, iar o cupă o campionilor nu e considerată titlu european". Lucian Bălan ar dori ca Guvernul să dea o derogare în acest sens: "Guvernul ar putea să ne susţină, la câte ordonanţe dă, ar putea face o excepţie, deoarece în aceea perioadă noi am adus mai mulţi bani bugetului decât campionii olimpici".