MENIU

Statul are probleme tot mai mari cu plata pensiilor şi a salariilor

Foto: bay.com

Banii pentru pensii şi salarii dau mari bătăi de cap autorităţilor române. După ce FMI asuspendat negocierile, statul român se chinuie să împrumute sumele necesare de la bănci. Bancherii însă negociază dur şi vor dobânzi tot mai mari pentru banii daţi autorităţilor.

Ministerul Finanţelor a refuzat din nou mai multe oferte ale instituţiilor financiare. Statul român dorea să împrumute de la bănci aproape 300 de milioane de euro. Dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.

După negocieri, autorităţile au reuşit să obţină doar 25 de milioane de euro, refuzând toate ofertele bancherilor cu dobânzi mai mari de 10 la sută. Împrumutul de astăzi este cel de-al patrulea din luna aceasta. De pe 2 noiembrie şi până acum, Ministerul Finanţelor a reuşit să facă rost de aproximativ 1 miliard de euro, cei mai mulţi bani fiind împrumutaţi de pe piaţa de capital.

Aceşti bani nu sunt însă suficienţi. Specialiştii spun că, în lipsa tranşelor de la Fondul Monetar şi Comisia Europeană, statul român are nevoie de 4,5-5 miliarde de euro până la sfârşitul anului pentru achitarea datoriilor. Aşa că autorităţile vor bate în continuare la uşa bancherilor pentru a face rost de bani.

Dobânzile la care se împrumută statul pe piaţa internă sunt duble sau chiar triple, în funcţie de monedă, faţă de cele plătite pentru banii de la FMI. De la începutul anului autorităţile au luat cu împrumut de la instituţiile financiare din România aproape 15 miliarde de euro.

Mai multe articole despre:
stat bănci salarii pensii împrumuturi plată probleme