MENIU

Statul are de recuperat 3 miliarde euro din TVA pe tranzacţiile imobiliare ale persoanelor fizice

Foto: oradea.olx.ro

Statul are de recuperat 3 miliarde euro din taxa pe valoare adăugată (TVA) aplicată tranzacţiilor imobiliare dintre persoanele fizice derulate între 2006 şi 2008, dar posibilitatea de recuperare a acestei sume este limitată, a spus Iulia David Sobolevschi, partener în cadrul Nexia România.

"Toate tranzacţiile care vizează derularea de afaceri imobiliare în perioada 2006-2008 au valorat 83 miliarde lei, respectiv 20 miliarde euro, pentru care TVA se ridică la circa 4 miliarde euro. Din această sumă, devin plătitori de TVA cei care au derulat tranzacţii de cel puţin 35.000 de euro cu construcţii noi şi terenuri intravilane, cu autorizaţie de construcţie, ceea ce reprezintă un TVA de recuperat de aproximativ 3 miliarde euro", a explicat Sobolevschi, membră şi a Camerei Consultanţilor Fiscali.

Suma de recuperat nu include, însă, şi penalizările pentru înârzierile la plată, de 0,1% pe zi, a mai spus Sobolevschi, precizând totodată că legea se aplică "celor care au derulat tranzacţii cu caracter de continuitate, nu cele sporadice".

Ea a menţionat că statul a stabilit cadrul legal pentru plata de TVA în cazul acestor tranzacţii încă din 2002, însă "s-a lăsat falsa impresie că nu se va aplica". 

"Există o listă nominală transmisă de notari cu Codurile Numerice Personale ale persoanelor fizice care au derulat aceste tranzacţii", a precizat Sobolevschi.

Pe de altă parte, Sobolevschi susţine că statul va putea recupera doar o parte din aceşti bani, "pentru că persoanele care au făcut astfel de afaceri au investit banii respectivi în terenuri, care acum valorează jumătate din preţul de achiziţie, astfel că statul va trece la executare silită şi se va trezi cu un portofoliu de locuinţe şi terenuri". 

Conform unei analize a ANAF, făcută publică la începutul acestei luni, în perioada 2006-2008 s-au derulat 85.000 de tranzacţii imobiliare, realizate de 8.000 de contribuabili. 

Sobolevschi a menţionat, însă, că persoanele fizice care vor fi obligate să plătească TVA pot deduce TVA de la stat pentru valoarea imobilelor sau terenurilor pe care le au pe stoc în prezent, dacă îşi transformă activitatea sub cadrul juridic al persoanelor juridice până când statul va face controlul tranzacţiilor. 

În cazul în care contractul de vânzare-cumpărare conţine clauza privind posibilitatea ca în viitor tranzacţia să se supună cadrului legal de plată a TVA, cumpărătorul va fi cel obligat să plătească taxa. 

Mai multe articole despre:
tranzacţii imobiliare persoane fizice