MENIU

Statele Unite consideră un plan de poluare intenţionată a atmosferei pentru răcirea planetei

FOTO: portaec.net

Preşedintele Barack Obama consideră un plan radical pentru combaterea încălzirii globale prin poluarea atmosferei cu o serie de substanţe care ar reflecta o parte din căldura soarelui.

Controvesatul experiment a fost prezentat ca ultima soluţie pentru controlul temperaturii globale de către noul consultant pe ştiinţă al preşedintelui Barack Obama, John Holden.

"Trebuie să verificăm şi această posibilitate. Nu ne permitem luxul de a trece cu vederea vreo metodă", a declarat Holden. Acesta a subliniat idea că împrăştierea de particule de dioxid de sulf, dioxid de aluminiu sau aerosoli, în stratosferă, ar putea răci planeta prin reflectarea radiaţilor solare, înainte să fie absorbite de suprafaţa Pământului.

Tunurile navale, rachetele, avioanele de mare altitudine şi chiar baloanele cu aer sunt metodele de răspândire a diverşilor agenţi, propuşi de John Holden.

Holden a admis că această procedură ar avea şi efecte adverse importante, dar a spus că nu va rezolva problema emisiilor de gaze de seră în atmosferă. Consultantul a spus că a înaintat această soluţie preşedintelui Obama, adăugând că "s-ar putea să fim suficient de disperaţi pentru a folosi această metodă".