MENIU

Statele Unite au anulat un transport de muniţii către Israel, din cauza obiecţiilor Greciei

Foto: www.fas.org

Statele Unite au fost nevoite să anuleze un transport de muniţie destinat unui depozit american din Israel, care urma să plece dintr-un port grec, din cauza obiecţiilor Atenei. Anunţul a fost făcut de un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Potrivit lui Geoff Morrell, purtător de cuvânt al Pentagonului, guvernul grec are dificultăţi cu descărcarea unei părţi a încărcăturii în ţară. El a adăugat că nu a fost găsită nicio soluţie în acest sens, încă.

Acest transport de armament a fost aprobat vara trecută, înainte de actuala ofensivă a Israelului în Gaza, a precizat purtătorul de cuvânt.

Statele Unite aprovizionează stocurile israeliene de muniţie de 20 de ani, iar Israelul "poate cere permisiunea să le folosească", a adăugat Morrell, precizând că nu ştie care au fost obiecţiile exacte ale Greciei. Armata americană are depozite de arme în unele ţări, pentru cazul în care ar avea nevoie de ele în mod neaşteptat în regiunile respective.

Sâmbătă, armata americană a făcut demersuri pentru a angaja un vas comercial care să transporte muniţie în Israel, dar Pentagonul a negat că livrarea de arme avea vreo legătură cu ofensiva israeliană din Fâşia Gaza.

Comandamentul marinei militare americane a făcut o cerere publică de oferte pentru transportul a 325 de containere standard cu "muniţie". Era vorba despre două transporturi diferite din portul grec Astakos spre portul israelian Ashdod în a doua jumătate a lunii ianuarie.

Un purtor de cuvânt al Pentagonului a declarat livrarea era prevăzută de mai mult timp şi este una de rutină, neavând legătură cu actuala situaţie din Gaza. El nu a precizat ce conţinea transportul, dar documentele arată că este vorba despre substanţe explozive şi detonatoare.

Cererea de oferte pentru transportarea muniţiei a fost făcută în 31 decembrie, primul transport urmând să sosească în Israel cel târziu în 25 ianuarie, iar al doilea la sfârşitul lunii.

În decembrie, armata americană angajase un armator german pentru transportul unei cantităţi mult mai mari de material militar, dar alte detalii nu sunt cunoscute.
Mai multe articole despre:
SUA Israel Grecia armament muniţie