MENIU

Stare de alertă pe Dunărea fluvială şi maritimă, din cauza cotelor scăzute

Foto: drobetaturnuseverin.net

Navigaţia se desfăşoară cu dificultate pe Dunăre, iar activitatea în porturi este îngreunată, din cauza scăderii nivelului şi debitului fluviului.

Din cauza adâncimilor mici, navigaţia se desfăşoară cu dificultate atât în sectorul fluvial, cât şi în sectorul maritim al Dunării. Administraţia Fluvială a Dunării de Jos din Galaţi a emis avize către navigatori, avertizându-i cu privire la nivelul şi debitul extrem de scăzut al fluviului. În aceste condiţii, navele tebuie să circule cu viteză redusă şi să respecte instrucţiunile căpităniilor portuare.

Cotele scăzute ale Dunării periclitează şi siguranţa operaţiunilor portuare. Directorul Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi, Mihai Ochialbescu, a declarat că adâncimile în danele de încărcare-descărcare a mărfurilor sunt de două ori şi jumătate mai mici decât în mod normal. Probleme mari din această cauză sunt în toate porturile Dunării maritime de la Brăila, Galaţi, Tulcea şi Sulina.

În Portul Mineralier din Galaţi, de exemplu, navele mari avansează către mal atât cât le permite adâncimea, după care încărcătura este transbordată pe nave mai mici, care pot intra în port. Pentru a asigura adâncimile optime în dane, APDM va draga aici 30.000 de metri cubi de aluviuni, după ce a dragat 60.000 de metri cubi în Porturile Galaţi şi în Brăila.

Costul total al operaţiunilor se ridică la aproximativ 500.000 de euro. Lucrările de dragare executate în Galaţi şi Brăila nu sunt, însă, suficiente. Cu toate acestea, ele nu mai pot continua deoarece se pune în pericol structura de rezistenţă a malurilor şi cheurilor.

Mai multe articole despre:
Dunăre alertă porturi cota maritim fluvial