MENIU

Standard&Poor's: Economia României îşi va reveni în 2010

Foto: greatinterest.info

România va înregistra o creştere economică de numai 0,8% în acest an, faţă de 7,3%, cât a fost nivelul creşterii în 2007. Ultimul raport al agenţiei de rating Standard&Poor's arată că recesiunea economică va afecta activitatea din toate ţările din regiune.

România va înregistra deficit de cont curent ajustat la 10,6% din PIB în 2009, estimează agenţia de rating S&P în cel mai recent raport asupra României. "Ca şi în restul regiunii, creşterea economică a României a fost antrenată de cererea internă, alimentată de expansiunea rapidă a creditului, fapt care a dus la explozia consumului şi a investiţiilor, dar şi la supraîndatorare şi supraîncălzire", menţionează raportul.

Anul acesta, creşterea economică în regiune va decelera puternic, pe fondul restrângerii creditării şi declinului brusc al activităţii economice. Cu toate acestea, România îşi va relua procesul de creştere economică din 2010, când produsul intern brut (PIB) urmează să avanseze cu 1,8%, în timp ce în 2011, creşterea economică va fi de 3%.

Totuşi, prognozele României se situează în spatele Ungariei şi Croaţiei. Investiţiile străine directe urmează să îşi reducă la aproape jumătate ponderea în PIB, de la 6,2% în 2008, la 3,2% în 2009. După ce anul trecut inflaţia medie a ajuns la 7,9%, în 2009 se va tempera până la 5,3%.