MENIU

Specialiştii nu cred că euro se va vinde în 2009 cu mai puţin de 4 lei

Foto: RTV

Euro nu va scădea sub pragul de 4 lei nici după ce România va primi prima tranşă de bani de la Fondul Monetar Internaţional. Specialiştii au spus că valuta care va intra în ţară nu va ajuta decât la evitarea prăbuşirii cursului leu-euro.

Mai mult, economiştii consideră că leul va pierde din greutate după sărbătorile pascale, atunci când vor începe să fie plătite facturile pentru importuri. Specialiştii nu cred că cele cinci miliarde de euro care vor intra în ţară în luna mai vor contribui la o apreciere semnificativă a monedei naţionale.

Preşedintele ţării declara în urmă cu câteva săptămâni că luna mai va fi totuşi una benefică monedei naţionale datorită valutei care va intra în conturile BNR.

Deşi la începutul acestei săptămâni leul dădea semne de redresare, analiştii economici cred că declinul monedei va continua. "Leul se va deprecia şi mai mult decât săptămâna asta începând de marţi, adică euro va creşte pentru simplul motiv că tot ceea ce s-a importat în aceste zile, tot ce am mâncat de Paşte de marţi încolo trebuie plătit. Importatorii trebuie să-şi plătească marfa", a declarat economistul Cristian Sima.

De altfel, majoritatea analiştilor bancari estimează că până la finalul anului, euro va atinge un nou maxim istoric şi se va vinde cu 4,5 lei. De la începutul anului până acum moneda unică europeană s-a tranzacţionat doar peste nivelul de 4 lei.

Mai multe articole despre:
euro leu FMI curs valutar analişti economişti