MENIU

Spania riscă amenzi pentru că nu şi-a respectat angajamentul privind conservarea naturii

Foto: birdinginspain.com

Comisia Europeană (CE) a trimis miercuri Spaniei ultimul avertisment scris referitor la un proiect de irigaţii din Catalonia, despre care Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că va afecta arii importante pentru protecţia păsărilor de stepă, iar Spania nu a luat măsurile solicitate.

Dacă Spania nu va lua măsurile necesare pentru remedierea situaţiei, Comisia o poate duce din nou în faţa Curţii Europene de Justiţie şi poate cere aplicarea de amenzi.

În decembrie 2007, Curtea Europeană de Justiţie a decis că Spania nu şi-a îndeplinit obligaţia de a proteja păsările de stepă din ariile Natura 2000, care erau afectate de construcţia proiectului de irigaţii, şi a cerut luarea de măsuri. Însă construcţia a continuat, iar proiectul a fost inaugurat în 5 iulie.

Acest ultim avertisment al CE urmează neîndeplinirii de către Spania a recomandărilor pentru conservarea integrităţii celei mai importante arii din Catalonia unde cuibăresc păsări de stepă.

Natura europeană ese protejată prin două directive comunitare, Habitat şi Păsări.

România ar putea risca, la rându-i, declanşarea procedurii de infringement pe cele două directive, dacă până în luna septembrie nu desemnează suficiente zone de arii protejate în cadrul Reţelei europene Natura 2000.