MENIU

Sorin Oprescu promite să grăbească ritmul de reabilitare a clădirilor cu risc seismic ridicat

Foto: ziarultricolorul.ro
Sorin Oprescu: Rămân 318 imobile încadrate în clasa I de risc seismic, iar preocuparea mea este să grăbesc procedurile de consolidare
Situaţia consolidării clădirilor cu risc seismic din Bucureşti

Primăria Capitalei promite să grăbească ritmul de reabilitare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Pentru asta, are însă nevoie de ajutorul asociaţiilor de proprietari, pentru că oamenii trebuie să îşi dea acordul pentru lucrările de consolidare. Este nevoie şi de sprijinul primăriilor de sector, care să elibereze avizele necesare. Declaraţiile au fost făcute de primarul general Sorin Oprescu într-o conferinţă de presă. De asemenea, primarul Sorin Oprescu a cerut încetarea "isterizării populaţiei" în legătură cu seismul din 25 aprilie.

Doar 12 clădiri din Bucureşti au fost consolidate, după 1990, pentru a rezista în caz de cutremur, în principal din pricina refuzului asociaţiilor de proprietari, dar şi a lipsei locuinţelor de urgenţă pentru locatarii imobilelor şubrede, a declarat primarul general, Sorin Oprescu.

Potrivit lui Oprescu, în prezent se lucrează la consolidarea altor patru clădiri şi vor urma alte 13. La rând vor fi, apoi, alte 12 imobile încadrate în clasa I de risc seismisc, pentru care se lucrează la proiectele de consolidare.

"Rămân 318 imobile încadrate în clasa I de risc seismic, iar preocuparea mea este să grăbesc procedurile de consolidare. Mulţi locatari rămân cu impresia că, dacă intrăm să consolidăm, în calitate de proprietari, ei vor rămâne fără locuinţe. În ultimii doi ani, s-au trimis notificări tuturor asociaţiilor de proprietari, însă s-au întâmpinat dificultăţi din partea acestora", a precizat Oprescu.   

Edilul-şef a mai spus că municipalitatea a făcut publică o listă cu 1.900 de imobile din Bucureşti care au fost expertizate în intervalul 1991-1996 şi pentru care se cere reîncadarea lor în clasele de risc, pentru a se cunoaşte cazurile ce necesită, de asemenea, lucrări de intervenţie.

Potrivit bilanţului municipalităţii pe 2008, suma de 6,4 milioane lei, provenită de la Ministerul Dezvoltătii şi destinată consolidării locuinţelor, nu a fost folosită în întregime anul trecut, edilii cheltuind din ea doar 4,7 milioane lei. "Nu am avut acordul asociaţiilor de proprietari, pentru a putea începe consolidările. De asemenea, se obţin greu avizele de la primăriile de sector şi de la Ministerul Culturii, iar constructorii nu se înghesuie să participe la licitaţii", a precizat Oprescu.

Potrivit lui Dan Lungu, director general al Institutului Naţional al Monumentelor Istorice şi profesor la Universitatea Tehnică de Construcţii, clădirile cu cel mai mare risc seismic sunt cele din beton armat construite înaintea celui de-al doilea Război Mondial, în zona centrală a Capitalei. "La un cutremur cu o magnitudine comparabilă cu a celui din 1977, nu există prea multe speranţe pentru aceste clădiri. Riscul cel mai mare din punct de vedere al pierderii de vieţi omeneşti este la acest tip de clădiri. Bucureştiul este recunoscut ca fiind capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Cu cât clădirile sunt mai vechi, mai înalte şi au spaţii publice mai largi la parter, cu atât vor fi mai avariate în cazul unui cutremur", a declarat, în martie, pentru NewsIn, Dan Lungu.

Citeşte şi Sorin Oprescu: Numărul victimelor ar putea ajunge la 500.000, în urma unui seism, în Bucureşti

Mai multe articole despre:
cutremur Sorin Oprescu capitală risc seismic