MENIU

Soprana Angela Gheorghiu încurajează cel mai tânăr festival de teatru din Alexandria

Foto: sfopera.com

Angela Gheorghiu s-a implicat în promovarea celei de-a patra ediţii a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărei preşedinte este Marcel Iureş, reuşind să obţină sprijinul simbolic al actorului britanic Jeremy Irons, care le-a transmis un mesaj de încurajare tinerilor actori.

Ideo Ideis se va desfăşura în perioada 16-21 august, la Alexandria, un oraş privat de spectacole teatrale până în 2006, sub auspiciile crizei, cu un buget micşorat, suportat în proporţie de 50% de sponsori.

Trupe de teatru din Bucureşti, Botoşani, Craiova, Sinaia, Sibiu şi Timişoara vor participa la cele trei zile de workshopuri, urmate de alte trei zile de spectacole, care se vor încheia cu gala de premiere. În acest an, festivalul va beneficia de participarea regizorului canadian Michael Devine, în postura de trainer. Un eveniment special, cu circuit închis, numit Cinemateca Târzie, aflat în structura festivalului încă de la prima ediţie, va beneficia de un format aparte în luna august a acestui an. Astfel, la proiecţiile de film vor lua parte şi profesionişti din lumea filmului românesc, care vor discuta împreună cu spectatorii fiecare dintre producţiile urmărite. Pe 19 august, va fi pus în scenă spectacolul "Măscăriciul", cu Horaţiu Mălăele şi Niculae Urs în distribuţie.

Actorul american Jeremy Irons, la solicitarea sopranei Angela Gheoghiu, a transmis un mesaj înregistrat, care a fost proiectat la conferinţa de presă care anunţă evenimentul. Actorul Marius Manole, membru al juriului, spune că festivalul uimeşte tocmai prin profesionalism. "E important pentru un actor matur să stea pe lângă nişte copii care încă iubesc teatrul. Fac totul cu atâta pasiune şi atât de serios, încât îţi dai seama, ca actor profesionist, că ai pierdut ce e mai important în meserie, experimentul, căutarea, arta de a se juca, capacitatea de a asculta şi a vorbi pasionat despre teatru. Multe din spectacolele de la festival sunt, din păcate, mult mai bine realizate, decât spectacole profesioniste puse în scenă la teatrele de stat", a spus Manole.

Marcel Iureş, a cărei prezenţă la festival este constantă încă de la prima ediţie, salută normalitatea iniţiativei:  "Nu se poate să nu vii la un eveniment mai tare decât Europarlamentarele. Nu e o ficţiune, o fantezie, ci o nevoie organică de teatru. Aici s-a reuşit conjugarea verbelor "a face", "a putea", la un alt timp. Dacă nu eşti lângă un asemenea eveniment, împreună cu un asemenea fenomen, pentru ce să mai trăieşti? Te ia somnul. Nu ar trebui să mai punem la baza dialogului, în interiorul acestei bresle, principiul comparativ. E prea mare istoria teatrului, prea importanţi artiştii în această ţară, aveţi modelele la locul lor, aici, printre voi. Apăsaţi pe acceleraţie, că e bine ce faceţi".

Juriul Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis din acest an va reuni nume tinere importante din breasla actorilor, printre care Andi Vasluianu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, alături de Cătălin Ştefănescu, realizator TV şi de Mihaela Michailov, dramaturg şi critic de teatru.
Mai multe articole despre:
festival teatru Angela Gheorghiu