MENIU

Sondaj: Doar 19% dintre români cred că alegerile sunt corecte

<descriere>

Două treimi dintre români cred că alegerile în România se fraudează, potrivit unei sondaj realizat pentru Asociaţia Pro Democraţia. În acelaşi timp, majoritatea populaţiei respinge introducerea votului obligatoriu şi a celui de la 16 ani.

Potrivit cercetării, 66% dintre respondenţi nu cred în corectitudinea scrutinelor electorale, faţă de doar 19% care cred că rezultatul acestora reflectă votul exprimat corect la urne, în timp arată un sondaj de opinie realizat de CCSB în perioada 7-11 noiembrie la comanda APD. Numărul celor care se tem de fraudare este cu trei procente mai mare ca în urmă cu două luni şi cu 14% mai mare faţă de luna mai.

Conform sondajului, 49% din cei care au răspuns chestionarului se declară împotriva introducerii votului uninominal, faţă de 46% care ar fi de acord cu acesta. Nici acordarea dreptului de vot de la vârsta de 16 ani nu e pe placul populaţiei: 70% din aceasta se opune, faţă de doar 24% care susţine contrariul.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1348 de persoane şi are o eroare admisă de 2,7% la un grad de probabilitate de 95%.