MENIU

Şomajul din zona euro a marcat o creştere record în primul trimestru din 2009

Foto: shutterstock.com

Zona euro a pierdut un număr record de 1,22 milioane slujbe în primul trimestru din 2009, conform datelor publicate de oficiul european de statistică Eurostat, subliniind amploarea recesiunii şi ridicând semne de întrebare privind o revenire economică rapidă.

Numărul persoanelor cu slujbă din zona euro a scăzut cu 0,8% în primele trei luni ale anului, la 146,2 milioane persoane, faţă de trimestrul precedent, mai ales pe fondul restrângerii pieţei muncii din Grecia şi Spania, a anunţat luni oficiul european de statistică, Eurostat.

Faţă de de perioada similară din 2008, numărul de persoane angajate a scăzut cu 1,2%, marcând cea mai mare scădere anuală din 1995, când au început să fie realizate aceste statistici.

"Contracţia economică de durată, scăderea încrederii mediului de afaceri şi reducerea profitabilităţii au contribuit la reducerea numărului de slujbe în zona euro în primul trimestru", a declarat Howard Archer, economist la firma de consultanţă IHS Global Insight. Fabricile afectate de recesiune se închid sau concediază angajaţi, în ciuda sutelor de miliarde de dolari oferite de guvern pentru a stimula economia.