MENIU

Soldaţii israelieni mărturisesc: în Gaza au fost ucişi civili şi au fost distruse proprietăţi intenţionat

Foto: imemc.org

Unii dintre soldaţii din Israel care au participat la operaţiunea "Cast Led" în Gaza, lansată în 27 decembrie 2008, au mărturisit că acţiunele lor nu au fost printre cele mai morale. Civili ucişi din cauza regulilor foarte relaxate de atac şi proprietăţi distruse în mod intenţionat se numără printre problemele menţionate de militari.

Soldaţii au vorbit despre felul în care au văzut ei confruntarea din Gaza de la sfârşitul anului trecut. Piloţi şi soldaţi de infanterie au dat declaraţii care contrazic concluziile Forţelor de Apărare Israeliene, care au precizat că în Gaza a existat un mare grad de moralitate al trupelor. 

Una dintre declaraţiile militarilor vorbeşte despre felul în care un soldat a făcut o greşeală şi a omorât o mamă cu cei doi copii ai ei. "Un soldat a văzut o mamă cu copiii ei care se apropia de el. A trecut peste liniile despre care lui i se spusese că nimeni nu ar trebui să le treacă. I-a împuşcat pe toţi pe loc", a declarat un soldat.

În plus, militarula  declarat că întreaga atmosferă din Gaza era imorală. El a precizat că întotdeauna a avut senzaţia că vieţile civililor palestinieni nu valorau nimic în comparaţie cu vieţile soldaţilor israelieni.

Un alt soldat a povestit că un comandant a cerut ca o femeie în vârstă să fie ucisă pe loc pentru că trecea pe un drum, la 100 de metri de o casă în care se stabiliseră militarii israelieni.

Într-o altă declaraţie se precizează că unul dintre comandanţi a explicat că toţi locuitorii di Gaza ar trebui omorâţi pentru că sunt cu toţii terorişti: "Nu e corect să scrii pe pereţi "Moarte arabilor!" sau să iei poze de familie şi să scuipi pe ele, doar pentru că poţi".

Mai multe articole despre:
Israel Gaza soldaţi ucişi civili