MENIU

Soldaţii americani "cobai", testaţi de către SUA în perioada Războiului Rece au dat statul în judecată

Foto: digitalhistory.com

Câţiva dintre miile de soldaţi americani pe care armata a făcut teste biologice, chimice sau famaceutice în timpul Războiului Rece au dat statul în judecată şi cer să li se facă dreptate, relatează AFP.

Au trecut 40 de ani de când Frank Rochelle, fost soldat american, a fost supus la teste cu substanţe experimentale."Ne-au băgat în vene produse pe care laboratoarele farmaceutice nu le voiau. S-au folosit de corpurile noastre. Eram ca nişte cobai", povesteşte Rochelle.

În vârstă de 60 de ani, el este unul dintre miile de soldaţi supuşi la teste chimice, biologice şi farmaceutice în timpul Războiului Rece. În numele său şi al ator cinci veterani o asociaţie a foştilor combatanţi din vietnam a depus plângere împotriva armatei americane şi împotriva CIA în faţa unui tribunal federal din Oakland, California. "Ţara trebuie să îşi asume responsabilităţile şi să se ocupe de noi", a adăugat el.

În plângerea sa, asociaţia a denunţat "o istorie înspăimântătoare de experimente de oameni, activităţi militare secrete şi abuzuri de putere fără limită, din partea administraţiei" americane. Soldaţii au fost folosiţi "ca şoareci de laborator", potriviti ONG-ului.

Experimentele au fost efectuate între 1950 şi 1975, cel mai adesea la Edgewood, în Maryland, pentru a evalua efectele pe care le-ar avea asupra trupelor o eventuală utilizare a lor de către duşmani.

Administraţia a recunoscut aceste teste în cursul audierilor din Congres din anii '70. În 2003, Departamentul pentru foştii combatanţi a recomandat un ajutor medical pentru persoanele implicate în experimente, precizând că 6.270 de soldaţi au fost supuşi la teste cu 254 de tipuri de substanţe, printre care LSD.