MENIU

Şoferii cu accidente la activ vor plăti, în 2010, cu până la 200% mai mult pentru o poliţă RCA

Poliţă de asigurare

Asigurătorii vor aplica din 2010 sistemul bonus/malus pentru poliţele de răspundere civilă auto (RCA). Un şofer care nu a avut niciun accident, poate primi un bonus de 10% în primul an, reducerea urmând să ajungă până la 50% din preţul poliţei în şapte ani, dacă nu a înregistrat niciun eveniment.

\"În cazul în care un şofer a înregistrat un eveniment, tariful RCA creşte cu 45% în primul an şi se poate majora până 200% în cazul celor ce produc mai multe evenimente\", a declarat preşedintele CSA, Angela Toncescu.

\"Acest sistem este în avantajul celor mulţi, în condiţiile în care 90% dintre cei care încheie asigurare RCA nu produc niciun eveniment, potrivit estimărilor. Ceilalţi 10% dintre asiguraţi care creează probleme în trafic vor avea parte de malus. Sunt nişte criterii tehnice după care va funcţiona\", a mai spus Toncescu.

Bonus/malus este sistemul prin care asiguratul sau utilizatorul se încadrează într-una din clasele de bonus - ceea ce conduce la reducerea primei de asigurare - sau într-una din clasele de malus, care conduce la majorarea primei de asigurare, în funcţie de istoricul de daunalitate realizat de asigurat într-o perioada de referinţă.

Pentru aplicarea clauzei bonus/malus sunt luate în calcul evenimentele înregistrate pe poliţele de asigurare încheiate de către asigurat, indiferent cine a condus vehiculul la momentul producerii accidentului. Coeficientul din sistemul bonus/malus al asiguratului nu este, însă, influenţat dacă la momentul producerii evenimentului vehiculul era însuşit şi folosit fără acordul proprietarului şi acest lucru a fost sesizat în scris poliţiei.