MENIU

"Slumdog Millionaire" şi "The Curious Case of Benjamin Button", marii câştigători ai premiilor BAFTA - GALERIE FOTO

Foto: photobucket.com
Foto: nypost.com
Foto: nypost.com
Foto: nypost.com
Foto: nypost.com
Foto: nypost.com
Foto: nypost.com
Foto: nypost.com

Filmul "Slumdog Millionaire", cu şapte trofee, şi "The Curious Case of Benjamin Button", cu trei, sunt marii câştigători de la gala Premiilor BAFTA, desfăşurată duminică seara, la Royal Opera House, în Londra.

După ce a fost nominalizat la 11 categorii, "Slumdog Millionaire" a reuşit să îşi adujdece premiul pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Danny Boyle), Cel mai bun scenariu adaptat (Simon Beaufoy), Cea mai bună coloană sonoră (A. R. Rahman), Cea mai bună imagine (Anthony Dod Mantle), Cel mai bun montaj (Chris Dickens) şi Cel mai bun sunet (Glenn Freemantle, Resul Pookutty, Richard Pryke, Tom Sayers, Ian Tapp).

Filmul este o coproducţie SUA-Marea Britanie-India care demonstrează că Hollywood şi Bollywood pot colabora cu succes. Povestea, comică şi romantică în egală măsură, este despre un tânăr indian care intră într-un concurs TV de cultură generală pentru a-şi impresiona prietena. La Globurile de Aur, "Slumdog Millionaire" a câştigat de asemenea cele mai multe premii, patru, inclusiv Cel mai bun film dramă.

Cea mai bună scenografie, Cel mai bun machiaj şi Cele mai bune efecte speciale au fost câştigate de "The Curious Case of Benjamin Button", nominalizat şi el tot la 11 categorii. Pelicula, care a apărut pe marile ecrane la sfârşitul anului, marchează a treia colaborare a lui Brad Pitt cu regizorul David Fincher, după "Fight Club" şi mega-succesul "Se7en", plasat de mulţi între primele zece thriller-uri din toate timpurile. Plecând de la o povestire de F. Scott Fitzgerald, scenariul urmăreşte destinul unui bărbat care se naşte, practic, deja bătrân şi, odată cu trecerea timpului, merge înapoi pe scara vârstei. Partenera lui Pitt este interpretată de Cate Blanchett.

Câştigător al unui Glob de Aur pentru prestaţia din "The Wrestler", Mickey Rourke a fost desemnat şi de juriul britanic drept Cel mai bun actor în rol principal, în vreme ce la Cea mai bună actriţă, Kate Winslet a câştigat pentru prestaţia din "The Reader", după ce a fost nominalizată la aceeaşi categorie şi pentru "Revolutionary Road".

Cel mai bun actor în rol secundar a fost declarat Heath Ledger, pentru rolul maleficului Joker din filmul care a dominat multă vreme box office-ul anului trecut, "The Dark Knight". Ledger, care a murit pe 22 ianuarie 2008, la vârsta de 28 de ani, din cauza unei supradoze accidentale de medicamente, a "primit" prestigioasa distincţie post-mortem, la fel ca şi Globul de Aur, pentru acelaşi rol. Pentru prestaţia din "Vicky Cristina Barcelona", Penelope Cruz a fost desemnată Cea mai bună actriţă în rol secundar.

"Wall-E" a fost votat Cea mai bună animaţie a anului 2008, în detrimentul producţiilor "Persepolis" şi "Waltz with Bashir".

Premiile BAFTA sunt acordate în fiecare an, începând din 1947, de British Academy of Film and Television Arts.

Mai multe articole despre:
BAFTA Kate Winslet Slumdog Millionaire