MENIU

Sindicatele vor ataca cu recurs decizia TB care a declarat greva de la metrou nelegală

Tribunal

Sindicaliştii de la metrou vor ataca cu recurs decizia Tribunalului Bucureşti (TB) de miercuri, care a decis că greva acestora este nelegală, a declarat pentru Agenţia NewsIn secretarul general al Uniunii Sindicale Libere Metrou (USLM), Florian Crişu.

\"Vom ataca cu recurs decizia Tribunalului Bucureşti. Avem la dispoziţie zece zile, nu ştim cu exactitate în care din zile. Vom negocia în continuare ca să putem semna un contract colectiv de muncă. În cazul în care nu ajungem la o înţelegere în urma negocierii, vom declanşa din nou greva generală\", a spus Florian Crişu.

Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri, să admită acţiunea Metrorex şi să constate nelegalitatea grevei sindicaliştilor de la metrou, dispunând totodată încetarea de îndată a grevei. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. Joi dimineaţă Curtea de Apel Bucureşti urma să se pronunţe în legătură cu suspendarea sau continuarea grevei, însă această acţiune a rămas fără obiect.

Secretarul general al Uniunii Sindicale Libere Metrou (USLM), Florian Crişu, declara, marţi, că angajaţii Metrorex vor relua greva generală în preajma sărbătorilor de iarnă dacă instanţa va decide suspendarea actualului protest. Crişu a precizat că angajaţii de la metrou, care au intrat în grevă marţi dimineaţă, nu vor fi plătiţi, iar abonamentele călătorilor vor fi prelungite cu un număr de zile egal cu zilele de grevă.

Ministrul interimar al transporturilor şi infrastructurii, Radu Berceanu, a anunţat miercuri seara că se va adresa instanţei, în baza Legii 168/1999, pentru recuperarea pierderilor suferite de administraţia Metrorex dar şi de călători, din cauza grevei declarate ilegale, precizând că liderii de sindicat care au organizat acţiunea răspund personal.

De asemenea, directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, a declarat, miercuri seara, pentru Agenţia NewsIn, că greviştii de la metrou nu vor fi sancţionaţi, dar pentru cele două zile în care nu au lucrat nu vor primi banii de la Metrorex, ci de la Uniunea Sindicatelor Libere Metrou.
Preşedintele USLM, Ion Rădoi, a declarat miercuri seara, după ce instanţa a decis că greva de la metrou este nelegală şi că trebuie oprită imediat, că sindicaliştii se vor supune legii, iar de joi metrourile vor circula normal, însă conflictul de muncă rămâne deschis. Rădoi a menţionat că, deşi Tribunalul Bucureşti a decis că greva sindicaliştilor este nelegală, conflictul de muncă împotriva conducerii Metrorex rămâne deschis, iar negocierile pentru majorări salariale şi pentru încheierea contractului colectiv de muncă vor continua.

Liderul sindical a adăugat că, în cazul în care negocierile cu Metrorex nu vor da rezultatele dorite, în câteva săptămâni se poate ajunge, din nou, la grevă generală. Rădoi a susţinut, din nou, că protestul angajaţilor Metrorex nu a avut un substrat politic, însă s-a arătat nemulţumit de hotărârea Tribunalului Bucureşti, spunând că în România nicio grevă nu este legală dacă nu este a magistraţilor.

Angajaţii de la metrou au fost marţi şi miercuri în grevă generală, iar trenurile nu au circulat în intervalul orar 05.00-16.00. Angajaţii Metrorex au cerut începerea negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă, deoarece acesta a expirat la 1 noiembrie, şi majorări salariale de 20%. Ultima majorare salarială a angajaţilor Metrorex a fost de 23%, în noiembrie 2008. În ultimul an, la Metrorex nu au fost făcute concedieri şi nici reduceri de salariu.

Peste 300.000 de oameni care foloseau zilnic metroul în intervalul 05.00-16.00 au fost nevoiţi să utilizeze alte mijloace de transport. În cele două zile de grevă traficul rutier a fost grav afectat, chiar dacă RATB a suplimentat capacitate de transport cu 200 de de autobuze, troleibuze şi tramvaie.

Ultima grevă generală a angajaţilor de la Metrorex, care a afectat serios transportul în Capitală, a avut loc în 2005.

Mai multe articole despre:
grevă metrou sindicat recurs tribunal decizie metrorex