MENIU

Sindicatele feroviare au propus conducerilor celor trei companii un set de 18 măsuri

Foto: NewsIn

Sindicatele feroviare au propus marţi conducerilor celor trei companii CFR un set de 18 măsuri pentru redresarea căii ferate şi eventuala eliminare a disponibilizărilor, urmând ca răspunsul acestora să fie primit în cursul săptămânii viitoare, a declarat liderul de sindicat, Gheorghe Popa.

"Printre aceste măsuri se numără eliminarea discrepanţelor între tariful de acces pe calea ferată şi cel auto, precum şi interzicerea transportului cu greutate pe drumuri, acesta urmând să se efectueze pe calea ferată, pe liniile operabile, astfel încât să nu se mai plătească subvenţii pentru operatorii privaţi", a spus preşedintele Federaţiei Mişcare Comercială, Gheorghe Popa.

De asemenea, acesta a precizat că sindicatele au solicitat să se rezilieze contractele cu firmele de pază printr-un protocol şi să înceteze presiunile care se fac către CFR ca aceste firme particulare să funcţioneze.

Totodată, s-a propus ca întreţinerile curente la CFR să fie asigurate de la bugetul de stat, precum şi trecerea activităţii de exploatare-revizii de vagoane la compania de infrastructură. Sindicatele au cerut, de asemenea, ca patrimoniul CFR-urilor să fie declarat de interes public, pentru a nu se mai permite punerea sechestrului pe bunuri. Popa a dat exemplu că, recent, CFR S.A. a pierdut 8.000 de vagoane, 15 locomotive şi 156 de linii, din cauza unor datorii către unele companii.

De asemenea, s-a solicitat ca la CFR Marfă să rămână o parte dintre angajaţi, iar aceştia să efectueze reparaţiile care intervin, pentru a nu mai fi nevoie să se apeleze la firme private.

În ceea ce priveşte eventualele greve sau proteste care ar putea să apară în perioada următoare având în vedere situaţia de faţă, Popa a explicat că încă nu se pune problema şi speră să ajungă la o soluţionare a problemelor.