MENIU

Sindicatele din mai multe ţări vor organiza azi proteste de amploare

Evenimentele dedicate zilei de 1 mai sunt umbrite anul acesta de gripa porcină şi de o serie de mişcări sociale. Oamenii vor ieşi în stradă să protesteze nu să sărbătorească, în timp ce alţii vor rămâne acasă la sfatul autorităţilor şi de teama contaminării.

500 de tineri au intrat aseară în conflict cu poliţia pe străzile Berlinului. Cel puţin doi dintre ei au fost reţinuţi. Astfel de incidente au loc aproape în fiecare an în ajunului Zilei Muncii.

Sindicatele, extremiştii de dreapta şi de stânga sunt aşteptaţi să se adune în număr mare astăzi în capitala Germaniei. Şi nu pentru a sărbători ci pentru a protesta faţă de criza economică. Marşurile de 1 mai sunt o tradiţie în Germania şi de cele mai multe ori s-au sfârşit cu pagube importante.

Cele mai importante blocuri sindicale din Franţa s-au pregătit şi ele pentru o manifestaţie de amploare îndreptată împotriva preşedintelui Nicolas Sarkory.

Criza economică îi va scoate în stradă şi pe sindicaliştii din Spania. Situaţie inversă în Mexic, unde toate ceremoniile dedicate zilei de 1 mai au fost anulate pe fondul epidemiei de gripă porcină. O măsură previzibilă în contextul în care majoritatea evenimentelor publice au fost suspendate. Barurile, cluburile, stadioanele toate sunt pustii. Şi, pentru prima dată în ultimele decenii, şi piaţa centrală din din Ciudad de Mexico, locul unde în anii trecuţi mii de oameni asistau la ceremoniile dedicate acestei zile, va fi goală de 1 mai.

Mai multe articole despre:
Germania proteste Franţa sindicate Mexic 1 Mai