MENIU

Sindicatele au acuzat patronatele că boicotează negocierile legate de salariului minim pe economie

Foto: RTV

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale s-au retras de la negocierile purtate la Ministerul Muncii pe tema salariului minim pentru că patronatele şi-au trimis eşalonul secund la discuţii pentru a trage de timp, a declarat preşedintele BNS, Dumitru Costin.

"Nu avea sens să propunem ceva atât timp cât patronatele trimit linia a treia, nişte oameni necunoscuţi, să discute cu noi. Au fost nişte vicepreşedinţi de organizaţii patronale care nu au reprezentativitate la nivel naţional. Erau oameni care habar n-aveau despre discuţiile noastre anterioare, fără propuneri concrete, ce au avut nesimţirea să ne ceară propunerile pe care le avem pentru 2010. De aceea (Valentin) Mocanu (secretar de stat în Ministerul Muncii n.r.) ne-a cerut să trimitem în scris până vineri propunerile noastre", a afirmat Costin.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a explicat că sindicatele ar fi acceptat ca angajaţii cu studii superioare să primească în 2010 doar 1,75 salarii minime pe economie, însă la refuzul patronatelor de a accepta această variantă "sindicatele nu mai renunţă la menţinerea grilei din Contractul colectiv de muncă, unde angajaţii cu studii superioare primesc minim 2 salarii minime".

"Am fi acceptat ca toate creşterile salariilor de la 1 ianuarie să fie deductibile, măsură acceptată şi de reprezentanţii Finanţelor, şi ca fondul de salarii în mediul privat să crească în funcţie de inflaţie şi ţinând cont de productivitatea muncii, însă aşa vom cere ca muncitorul calificat să primească 1,2 salarii, cel cu studii postliceale 1,4 salarii, iar angajaţii cu studii superioare 1.410 lei (echivalentul a 2 salarii minime de 705 lei, n.r)", a spus Hossu.

Reprezentantul Ministerului Muncii, Valentin Mocanu, a anunţat la finalul discuţiilor cu partenerii sociali că aşteaptă până pe 16 octombrie propunerile în scris pentru stabilirea salariului minim atât de la sindicate cât şi de la patronate, urmând ca miercurea viitoare să aibă loc noi discuţii pe această temă.