MENIU

Sindicaliştii din sănătate vor recurge la proteste, dacă nu îşi vor primi sporurile promise

Foto: RTV

Sindicaliştii din sănătate sunt decişi să recurgă la proteste, în luna septembrie, dacă Ministerul Sănătăţii nu va acorda cadrelor sanitare sporurile promise, inclusiv cele restante şi dacă vor fi diminuaţi coeficienţii din grila unică de salarizare, a precizat liderul Sanitas, Marius Petcu.

"Ion Bazac ne-a asigurat că nu vor fi disponibilizări în rândul personalului medical şi, de asemenea, ne-a garantat plata  salariilor, însă despre sporuri nu există deocamdată o certitudine că se vor acorda. Ministrul va susţine acordarea sporurilor în şedinţa de guvern de miercuri, în care se vor discuta rectificările bugetare", a precizat Marius Petcu, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

Liderul Sanitas a adăugat că nu va agrea o variantă a legii unice de salarizare care să cuprindă diminuări semnificative ale coeficienţilor, în ceea ce priveşte personalul din sistemul sanitar. "Nici ministrul Bazac nu va susţine în guvern o grilă diminuată", a mai spus Petcu.

Coeficienţii pentru sistemul sanitar, incluşi în cea mai recentă schiţă a Legii unice de salarizare, sunt mai mici cu până la 25% decât în precedentul proiect şi vor duce la creşteri nesemnificative ale lefurilor, a declarat preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu.

Potrivit celei mai noi forme a proiectului Legii unice de salarizare, obţinută de NewsIn, un medic primar ar putea câştiga între 4,05 salarii minime şi 5,1 salarii minime pe economie, în timp ce venitul maxim al unei asistente medicale ar putea ajunge la 3 salarii minime pe economie.

Un manager de spital cu peste 400 de paturi ar urma să câştige maximum 6,8 salarii minime, iar un manager de spital cu mai puţin de 400 de paturi cel mult 6,3 salarii minime. În prezent, salariul minim lunar pe economie este de 600 lei.