MENIU

Sindicaliştii CFR consideră nesatisfăcătoare soluţiile convenite cu MTI, dar le acceptă

Foto: NewsIn

Sindicaliştii CFR s-au declarat nemulţumiţi de soluţia adoptată luni împreună cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, privind disponibilizarea a 3.700 de angajaţi ai căilor ferate şi tăierea sporurilor şi primelor, echivalentul a încă 4.000 de salarii.

"Această soluţie nu este satisfăcătoare, dar ţinând cont de situaţia financiară în care se află calea ferată, este bine că cei 3.700 de angajaţi vor beneficia de o pensie şi nu vor fi disponibilizaţi fără a primi plăţi compensatorii", a declarat Gheorghe Popa, liderul Confederaţiei Sindicale Mişcare-Comercial.

Sindicaliştii de la CFR şi Ministerul Transporturilor au hotărât luni scoaterea la pensie a 3.700 de persoane care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi tăierea sporurilor şi primelor, echivalentul a încă 4.000 de salarii.

"S-a adoptat astăzi un prim set de măsuri, respectiv disponibilizarea a circa 3.700 de angajaţi, persoane care pot fi pensionate şi alte tipuri de categorii de salariaţi, precum şi reducerea de prime şi sporuri, echivalentul a încă 4.000 de salarii. Astfel, în urma măsurilor stabilite astăzi (luni - n.r.) fondul de salarii corespunzător celor trei companii feroviare de stat se reduce cu echivalentul a aproximativ 8.000 de salarii", a declarat ministrul transporturilor, Radu Berceanu.

Din cei 3.700 de angajaţi ai CFR care vor fi scoşi din activitate, 920 sunt de la CFR Călători, 1.300 de la CFR Marfă şi restul de la CFR Infrsatructură şi filiale, potrivit lui Gheorghe Popa.

De asemenea, în urma discuţiilor de luni s-a stabilit şi crearea unui colectiv comun format din 5-6 persoane care să decidă în legătură cu circuitul banilor între cele trei societăţi feroviare şi în afara lor, pentru a nu mai avea probleme legate de datoriile pe care cele trei companii de stat le au una faţă de cealaltă.

"Această soluţie nu rezolvă neaparat o problemă. Este un prim pas dintr-un set de măsuri astfel încât să traversăm această perioadă de criză", a declarat Berceanu.

În legătură cu închiderea unor secţii şi transformarea mai multor gări în grădiniţe, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că în perioada următoare se va analiza fiecare caz pentru a stabili dacă anumite secţii pot fi rentabilizate sau dacă vor fi închise.
În urma unor negocieri anterioare s-a pus în discuţie închiderea a aproximatziv 52 de secţii de cale ferată, care ar fi dus la disponibilizarea a 3.000 de angajaţi.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a anunţat, în data de 20 martie, sindicatele, că va reduce numărul personalului în sistemul feroviar cu 12.139 la toate cele trei companii CFR, astfel la CFR Marfă cu 5.949, la Călători cu 2.545 şi la Infrastructură cu 3.536.

Sindicaliştii de la cele trei societăţi au organizat la sfârşitul lunii aprilie un miting de protest cerând păstrarea locurilor de muncă.