MENIU

Silvicultorii cer protecţie socială pentru circa 1800 de angajaţi care urmează a fi disponibilizaţi

Foto: wikimedia.org

Sindicatele din silvicultură au pichetat sediul Ministerului Muncii şi au cerut prelungirea valabilităţii Legii 174/2006 privind acordarea protecţiei sociale pentru angajaţii Regiei Naţionale a Pădurilor care urmează să fie disponibilizaţi în 2009-2010, în urma retrocedărilor.

Preşedintele Confederaţiei Sindicatelor "Consilva", Marian Stoicescu, a declarat că 1.800 de persoane din silvicultură vor fi disponibilizate până în 2010 şi nu vor primi plăţi compensatorii ca urmare a pierderii terenurilor forestiere retrocedate proprietarilor.

"S-a aplicat această lege în 2006-2008, iar pentru aplicarea ei, până la finalizarea acţiunii de retrocedare a pădurilor, este nevoie de o hotărâre de Guvern. Ministerul Agriculturii a trimis de două ori proiectul de hotărâre de Guvern la Ministerul Muncii pentru avizare şi pentru prelungirea valabilităţii Legii 174/2006, dar a fost respins pe motiv că nu sunt fonduri suficiente. Pentru cei disponibilizaţi în 2009 şi 2010 nu se va putea asigura protecţie socială. Se preconizează că o să fie disponibilizaţi 603 salariaţi, în 2009 şi încă 1.214, în 2010", a spus Stoicescu.

Preşedintele confederaţiei a explicat că o soluţie pentru găsirea fondurilor necesare acordării plăţilor compensatorii ar fi o rectificare a bugetului Agenţiei Naţionale a Ocupării Forţei de Muncă. "Soluţii există chiar dacă nu sunt fonduri suficiente prinse la ANOFM, care gestionează fondurile de protecţie socială. Se poate proceda la o rectificare printr-o ordonanţă în acest sens", a menţionat Stoicescu.

Acesta a adăugat că silvicultorii care intră în programul de retrocedare a pădurilor primesc o sumă maximă de 1.400 lei lunar, timp de 24 de luni. "Plata compensatorie este la nivel maxim, adică un salariu mediu al unui angajat de la Regia Naţionala a Pădurilor (RNP), în valoare de 1.400 de lei. Sunt mulţi salariaţi disponibilizaţi, care au avut salarii mici şi nu primesc mai mult de atât", a mai precizat Stoicescu.

Liderul sindicatului silvicultorilor din Buzău, Dragoş Ştefănescu, a declarat că silvicultorii trec printr-o situaţie incertă odată cu retrocedarea terenurilor deoarece nu au nicio garanţie că vor fi acceptaţi să lucreze pentru noii proprietari.

Liderii sindicatelor din silvicultură au anunţat că vor să intre la discuţii cu ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu, pentru a-i prezenta o petiţie legată de protecţia socială, dar până în acest moment nu au primit nici un răspuns din partea Ministerului Muncii. Aceştia au adăugat că vor continua protestele până problema protecţiei sociale va fi rezolvată.                
Mai multe articole despre:
sindicate ministerul Muncii silvicultură