MENIU

Serbia, foarte mulţumită de argumentaţia României de la Haga

<p>Bogdan Aurescu</p>

Olanda, România şi Marea Britanie şi-au prezentat joi argumentele referitoare la legalitatea secesiunii Kosovo.

Coordonatorul echipei sârbe de la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, Saşa Obradovici, a constatat că reprezentanţii României au prezentat joi în faţa tribunalului o argumentaţie foarte bună împotriva proclamării unilaterale a independenţei Kosovo, informează Radio Srbjia. Delegaţia sârbă este foarte mulţumită de intervenţia reprezentanţilor români, adaugă sursa citată.

În schimb, relatează Radio Srbija, reprezentanţii Olandei au atacat foarte serios poziţiile Serbiei, afirmând că secesiunea a fost conformă cu dreptul internaţional, a declarat Obradovici.

Olanda, România şi Marea Britanie şi-au prezentat joi argumentele referitoare la legalitatea secesiunii Kosovo.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu şi directorul general pentru afaceri juridice Cosmin Dinescu au pledat joi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, prezentând  poziţia României în procesul Serbiei contra Kosovo cu privire la declararea unilaterală a independenţei acestui teritoriu. Pledoariile echipei române au avut loc în Marea Sală a Justiţiei a Palatului Păcii din Haga şi au durat în total 45 de minute.

România este, alături de ţări ca Spania, Cipru sau Grecia, una dintre puţinele ţări din UE sau NATO care nu recunosc independenţa Kosovo.

Aurescu a spus că acceptarea ideii susţinute de unii participanţi la pledoarii - că secesiunea unilaterală ar fi permisă de dreptul internaţional, că integritatea teritorială s-ar aplica numai între state, iar actorii nonstatali nu ar fi obligaţi să o respecte - ar implica faptul că orice porţiune de teritoriu a oricărui stat şi-ar putea proclama independenţa.

\"Aceasta ar duce la consecinţe extrem de grave pentru ordinea juridică internaţională. Ar însemna că orice provincie, district, judeţ sau chiar cel mai mic cătun din orice margine a oricărui stat ar avea permisiunea dreptului internaţional să îşi declare independenţa şi să obţină secesiunea. (...). Această concluzie nu poate fi acceptată. Interdicţia secesiunii unilaterale este unul dintre (...) elementele integrităţii teritoriale\", a susţinut Bogdan Aurescu în faţa judecătorilor Curţii Internaţionale de Justiţie.

Cosmin Dinescu, fost coagent al României la Haga în procesul împotriva Ucrainei pentru delimitarea platoului continental din Marea Neagră, a continuat pledoaria României, demonstrând că, în afara contextului rezultat din derularea procesului de decolonizare (din anii \'60-\'70), dreptul popoarelor la autodeterminare se poate aplica în cadrul statelor existente doar în dimensiunea sa internă (participarea la dezvoltarea vieţii politice, economice, sociale, culturale în cadrul unui stat existent), fără a afecta integritatea teritorială a acestora.

Aşa numita \"secesiune-remediu\", adică existenţa unei excepţii de la această regulă - respectiv în cazul în care locuitorii unor părţi a statelor existente sunt supuşi unor încălcări grave ale drepturilor omului - este o instituţie controversată şi contestată în dreptul internaţional. În opinia României, situaţia provinciei Kosovo la 17 februarie 2008, data proclamării unilaterale a independenţei, nu era de o astfel de natură încât să justifice \"secesiunea-remediu\". Cosmin Dinescu a mai reiterat că, în viziunea României, declaraţia de independenţă a Kosovo nu este conformă cu dreptul internaţional.

Pledoariile scrise şi cele orale în procesului dintre Serbia şi Kosovo au fost pregătite de o echipă de diplomaţi jurişti din MAE român, care include şi foşti membri ai echipei care a participat la procesul privind delimitarea maritimă în Marea Neagră. Pe lângă cei doi pledanţi, din delegaţia română au făcut parte Călin Fabian, ambasadorul României la Haga, Ion Gâlea, director în cadrul Direcţiei Generale Afaceri Juridice din MAE, Irina Niţă, consilier juridic în cadrul ambasadei României la Haga, Alina Orosan şi Felix Zaharia, diplomaţi în cadrul Direcţiei Generale Afaceri Juridice din MAE.

Vineri va fi ultima zi a sesiunii CIJ referitoare la conformitatea cu dreptul internaţional a declarării unilaterale a independenţei Kosovo, chestiune care a fost adusă în atenţia Curţii de Adunarea Generală a ONU în octombrie 2008, la iniţiativa Serbiei.

În a noua şi ultima zi a \"bătăliei pentru Kosovo\", vor pleda împotriva ideii de secesiune reprezentanţii Vietnamului şi ai Venezuelei, informează B92.